Начало / Uncategorized / 20 довода против евтаназията

20 довода против евтаназията

През юни месец тази година Канада легализира евтаназията. По-рано през март 2014 г. Белгия одобри доброволното отнемане на живот на пациентите, без възрастови ограничения. Миналата седмица пък се състоя първата евтаназия на дете.
 
В допълнение само ще кажем, че освен в Канада, евтаназията е разрешена и в Швейцария, Люксембург, Япония, Южна Африка, както и в американските щати: Орегон, Върмонт и Вашингтон. В Холандия пък евтаназия може да се направи на деца над 12 години. Заради тази тревожна тенденция ви представяме 20 аргумента против евтаназията от Джонатан Ван Марен, канадски активист в организацията „В защита на човешкия живот“. 
 
20 довода против евтаназията
 
1. Има общоприето мнение, че самоубийството или евтаназията е „смърт с достойнство“, тъй като тя настъпва бързо. Случва се обаче това, че тези, които умират бързо, умират без достойнство.
 
2. Съдействието при самоубийство разрушава предназначението на медицинските учреждения: лекуване на болните, спасяване на живота и намаляване на болката. Ако включите убийството на пациенти в списъка с медицински услуги, това ще стане посегателство над самата мисия на медицината.
 
3. От самоубийство или евтаназия се възползват хора втора пъка. Ако човек, който не е в депресия, то той не може да се възползва от евтаназията, но човекът с депресия може. Това означава, че правителството всъщност потвърждава, че животът на човека с депресия е по-малко ценен. 
 
4. Евтаназията поражда изискването от държавата и медицинските институции да определят дали има или няма човек, който да живее. В резултат на това хората с увреждания са станали втора ръка граждани, тъй като животът им е по-малко ценен от живота на хората без увреждания. На родители на деца инвалиди в белгия се препоръчва да подложат децата си на евтаназия. На гръцки думата „Евтаназия“ означава „добра смърт“. И така както абортът оправдава убийството на неродени деца със синдрома на Даун и други отклонения, така евтаназията се използва за убийството на хора вече родени, но по-малко съвършени отколкото другите. 
 
5. Ако някой страда от психично заболяване и има право да изоплзва финансирана от правителството гореща линия за самоубийци, как мобилните оператори трябва да действат?  Да възпират хората от самоубийство?  В крайна сметка, веднага след като беше решено, че една жена има „право“ на аборт, хората веднага започнаха да се обвиняват тези, които са се опитали да разубеждават жени от аборти, защото са нарушили техните „права“.

6. Евтаназия извършват хора, които са разположени към самоубийство, а те са доста уязвими. Узаконявайки възможността човек да се самоубие, правителството потвържадава, че тези хора не си струва да живеят. 

7. Евтаназията подпомага и даването на ново определение на думата „лекарство“, което може да се определи и като смъртоносна отрова предписана от лекар с ясното намерение да убие човек. 

8. Евтаназията дава ново право – „право да умреш“. Това коренно подкопава правото на живот, което не може да се откаже, дори доброволно. „Право да умреш“ – правен абсурд. 

9. Предоставянето на държавата и съдилищата права за легализирането на убийството е изключително опасна стъпка, която има значителни последици. В Холандия много хора стават жертва на „принудителна евтаназия“. 

10. Предоставянето на право на медицинските работници легално да убиват, дори и в ограничени случаи е глупаво и опасно. Използването на този закон ще позволи да бъде скрита медицинската небрежност или професионална такава. Подобни прецеденти вече съществуват в няколко европейски страни, където евтаназията е легализирана. 

11. Децата могат да окажат натиск върху родителите си, така че те да се възползват от новата „услуга“. Такива подобни случаи са били регистрирани в САЩ и Европа. Когато хората живеят дълго и харчат спестяванията си за себе си, не е трудно да отгатнеш егоизма в топенето на наследството. 

Снимка: churchnewspaper.com

Снимка: churchnewspaper.com

12. Участниците в легализирането на евтаназията пренебрегват факта, че хората могат да се намират под влияние или натиск и да използват „услугата“ по различни причини. Например, легализацията на евтаназия на деца в Белгия игнорира факта, че децата могат да се подадат на влияние, което е в противовес с интереса им. 

13. Не е развита и дискусията, която трябва да определи каква е крайната фаза на евтаназията. Така наречените „предпазни мерки“ са илюзорни или неефективни във всички юрисдикции, където се е легализирала евтаназията. Известно е, че много хора се чувстват по-облекчени, ако техният опит за самоубийство бъде неуспешен, но не можем да разпитаме жертвите на евтаназията, дали те съжаляват за решението си. 

14. Евтаназията е основана на светския принцип: няма нищо след смъртта, самоубийството с нищо не може а повлияе на съдбата след смъртта. Това е доста самонаедяно. Ако, както християните вярват (и доскоро почти цялата западна цивилизация), има живот след смъртта, то самоубийството е акт с огромни морални последици. 

15. Евтаназията е морален, нравствен въпрос (иначе какъв друг може да е?), който никога не е бил обсъждан, дори по периферията. Тези, които искат да се легализира евтаназията изглежда просто приемат за даденост тази идея, че помощта при самоубийство е правилна. Те не правят опит да формулират последователна философия, която да илюстрира защо това е така. 

16. Злоупотреба с евтаназията се извършва там, където тя е законово призната, например съдиите в Холандия допускат някои семейства да прилагат евтаназия на техните възрастни родители, които страдат от деменция, независимо от факта, че самите възрастни хора не са поискали евтаназията и не е имало конкретни доказателства, че те искат да умрат. 

17. В страните, където евтаназията е легализирана, растат цените на тази „услуга“. В Белгия и Холандия, голям брой хора умират в резултат на евтаназията всяка година.

18. Специалистите по етика настояват „принудителната евтаназия“ или по-скоро убийство, за децата да бъде легализирана. В Холандия това вече е факт. 

19. Евтаназията подпомага усещането за обезценяване на човешкия живот. В медицинските заведения умъртвяват човека, така сякаш убиват домашен любимец. 

20. Там където евтаназията се легализира, активистите за тази „услуга“ я прокарват във всички възможни области. Те говорят за някакъв вид „предпазни мерки“ и „ограничени обстоятелства“, което е откровена лъжа. Крайната цел е евтаназията да се прилага без никакви извинения. 

Източник: Православие и мир

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...