Начало / Uncategorized / Архим. Антим: Св. Петка ще ни помогне, ако имаме искрена и силна вяра

Архим. Антим: Св. Петка ще ни помогне, ако имаме искрена и силна вяра

978b84ad62047afb4053cb2f38499f11За светинята (дреха на св. Петка) говори пред Радио „Фокус“-Видин, протосингелът на Видинска епархия архимандрит Анти. Вижте какво сподели той за дрехата и как ще се извършва поклонението към нея.  

– Архимандрит Антим, във Видин от Румъния пристигна една свещена реликва, свързана със Света Петка, а именно дрехата, в която е било облечено тялото й. Света Петка е най-почитаната светица в цяла България. Защо точно във Видин?

– В своето обяснение аз ще започна малко по-отдалече, за да подчертая значението на тази българска светица. Нейното житие започва от 11 век. Родена е от родители българи в градеца Епиват, намирaщ се тогава в пределите на Българското царство, между Силиврия и Цариград. Произхожда от християнско семейство. Нейният брат е бил монах и е стигнал до най-висок чин в йерархията на християнската църква – архиерей. По примера на своя брат, а и чувайки евангелския призив на Господа Иисуса Христа:

„Който иска да върви след мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и ме последва”, света Петка, наричана още Параскева, последвала този призив Господен и отишла да посети светите места в Палестина, осветени от стъпките, от словата, от страданията на Господа Иисуса Христа.

Там останала и да се подвизава дълго време в молитва, пост и духовни подвизи. Към края на своя живот, тя се завръща в родния си град. Там обаче не заварва никой от своите роднини и става чужденка в своя град. Заживява при храма „Св. Апостоли”, който е бил тогава в Епиват и така до деня, в който Бог вселява душата й в Райските селения. Не много време след това на един отшелник в близост до този град, му се открива във видение света Петка и му съобщава, че нейното тяло е нетленно и трябва да бъде извадено от земята. Това нещо се случва и тогава с голяма почит и благоговение, предизвикани от чудесата, случващи се при тялото на светицата, започва голямо почитание към нея. Нейното нетленно тяло започва да шества из пределите на Българското царство.

Самият цар Иван Асен заповядва ковчега с мощите на светицата да бъде донесен в столичният Търновград. Там тялото пребивава до 1393 г., когато Търновското царство пада под турско робство и мощите на светицата се пренасят във Видин. До 1396 г., мощите на света Петка пребивават в град Видин, в древен храм, който е бил на мястото на сега съществуващия.

Това е значимо за Видин, защото тук светицата е оставила духовна следа от своето чудотворство, оставила е и своето небесно покровителство над града, над неговите жители, а и над сегашните му граждани.

За БПЦ тази светица е много скъпа, а и много силна. Не случайно и толкова много храмове в България, а и най-вече в нашата епархия, носят нейното име. Има над 20 църкви в градчета и села, посветени на света Петка. Всичко, което се отнася до тази светица, на нас ни е скъпо и свидно. По повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи, ние получихме от Румънската православна църква, наша духовна сестра като подарък, одеянието на светицата.

Има традиция всяка година да се ушиват нови, скъпоценни одежди, с които се преоблича тялото на света Петка, а дрехите, снети от мощите, се предават на някой храм в Румъния. Ние, тук сме ощастливени, бидейки толкова свързани с тази светица, да получим тази реликва, тази светиня, която ще пренесе благослова и покровителството на света Параскева за Видин и за Видинската епархия.

– Къде се намират сега одеждите на света Петка и къде хората могат да се поклонят пред тях?

– Една малка част от дрехите на светицата са в древния храм „Света Петка” във Видин. Останалата част е пренесена в Клисурския манастир- най-големият в епархията. Избрахме него, защото географското му местоположение е благоприятно за стичането на поклонници от повече и по-отдалечени населени места. Той е близо до столицата, близо е и до други епархии и области- Врачанска, Софийска, Ловчанска, защото светинята е светиня не само за нашата епархия. Това е светиня, която ще бъде почитана от православните християни от цяла България.

За да улесним поклонниците, тази светиня ще се съхранява там, където има и постоянно богослужение – всекидневно и сутрин, и вечер, извършвано от монахините на Клисурския манастир.

Житието на света Петка е житие на преподобна, т.е. тя е живяла като отшелница, като монахиня.

– Частта, която остава във Видин, всекидневно ли е достъпна за поклонение?
Да, светинята е достъпна всекидневно за християните. Ще бъде изработено специално ковчеже, в което да се поставят одеянията на светицата, а и, когато митрополитът обхожда епархията, в храмове, посветени на света Петка, да бъде пренасяна. Нашата идея е такава, защото не могат всички хора да се стекат във Видин да се поклонят пред светинята. Самите ние ще я носим, когато ходим на тържествени богослужения по градове и села.

– Позволява ли църквата да се докосва реликвата с ръка при поклонението пред нея? Някои хора вярват, че ефекта от молитвата се засилва, когато икона или в случая реликва, се докосне с ръка.

Да, ще има възможност за някакъв досег. Може би ще поставим стъкло върху саркофага, но пребъдването пред светинята е едно духовно тайнство, което всеки човек със своите духовни сетива, по свой начин, ще почувства. Благодатното въздействие и благотворното влияние на светинята върху нашата душевност, се случва със силна и искрена молитва, дори и само в мислите ни.

С архим. Антим разговаря Галя Оковска/ Радио „Фокус“- Видин

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...