Начало / Uncategorized / Митрополити от Гръцката архиепископия: Реформата в образованието е катастрофа за Гърция

Митрополити от Гръцката архиепископия: Реформата в образованието е катастрофа за Гърция

Скандалните изявления на министъра на образованието Никос Филис в Гърция, за които „Добротолюбие“ писа (тук), бяха коментирани от митрополити от гръцката православна църква. 

В интервю за гръцки медии министър Филис съобщи за цялостна реформа в училищното образование. След промяната на предмета „Религия“ от „националистически предрасъдъци“ ще бъде сведен до преподаването само на история. В допълнение се планира да се въведе задължително „сексуално образование“, което е пригодено според съществуващия вече учебен план. Освен всичко това Филис отправи и неоснователна критика към позицията на Църквата в годините на Втората световна война. 

mhtropoliths-serrwnСерски митрополит Теологос в интервю за гръцка телевизия каза, че министърът на образованието „постоянно и без причини отправя атаки срещу Църквата. От наша страна, ние не отвръщаме на неговото зло, но не можем да мълчим, когато е налице умишлено изопачаване на историческата истина“. 

%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%ac%cf%82-619x380Ливадийският митрополит Георги настоя правителството да се откаже от едностранното налагане на нова програма в училищното образование, без да има предвид становището на Православната църква. 

0000_9Според митрополита на Сидирокастро Макарий реформата на училищното образование и промените в преподаването на религия са предприети с цел да се „де-християнизира обществото. Това е катастрофа за гърците, и самоубийство“, смята още той.

prokopios_tsakoumakasНеаполският митрополит Прокопий  характеризира реформата предприета от правителството, като „опасни и безполезни опити, които могат да доведат до премахването на гръцката образователна традиция и религиозна идентичност. Такива антиправославни експерименти не могат да оставят църквата безразлична и равнодушна“, каза още той. 

kalabrytwn_ambr„Гърция, Еладската църква и православието са преследвани“, заяви Калаврийският митрополит Амвросий, който призова министъра да подаде оставка и да „спре вредната промяна на образованието в Гърция“. 

На изявлението на министъра остро реагира и предстоятелят на Гръцката църква архиепископ Йероним. Той преустанови всичките си контакти с членовете на гръцкото правителство. 

По информация на Православие ру. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...