Начало / Новини / Международен симпозиум за византийското пеене се проведе в Букурещ

Международен симпозиум за византийското пеене се проведе в Букурещ

Междуправославен симпозиум за византийското пеене се проведе в румънската столица миналата седмица, съобщава официалният сайт на Румънската православна църква. 

Форумът започна в понеделник 19-ти септември в Националната музикална академия в Букурещ. Събитието, което се проведе в продължение на три дни, събра най-добрите специалисти в областта на византийската музика от четири държави. Проф. Николе Георгита, професор по музика в Университета в Букурещ, каза, че симпозиумът е бил посветен на основния деятел и учител в областта на пост-византийското пеене от XVIII Петър Ламбадарий от Пелопонес. 

В първия ден на симпозиума двама професори, които са пристигнали от Гърция са изнесли доклади, като след всеки е имало и дискусия, както и доста въпроси от страна на присъстващите. Форумът приключи в сряда с музикално изпълнение в операта на университета в Букурещ. 

Симпозиумът се организира всяка година от Букурещския университет съвместно с Атинския университет, както и със специалното сътрудничество на епархията в румънската столица. 

За Ангел Карадаков

Виж още

„Църквата на дяконисите“ – Една от най-ранните християнски базилики в Светите земи

Нова църква, открита наскоро в Светите земи, се определя като една от най-ранните и най-големи ...