Начало / Uncategorized / Междуправославен форум в Благоевград (ОБЗОР)

Междуправославен форум в Благоевград (ОБЗОР)

ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове приключи своята работа. Срещата се проведе с благословението на Св. Синод на БПЦ в гр. Благоевград. Темата на тазгодишната среща беше „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”. Международният форум откриха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

В срещата участие взеха представители на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската църкви, както и от Кипърската и Албанската.  Доклади представиха проф. Александър Саввин от православния Свето-Тихоновски университет в Москва, Христо Янку, директор на Кипърския център за изследвания и Негово Високопреосвещенство Пафски митрополит Георгий от Кипърската православна църква, протопрезвитер Василий Георголупос, от богословския факултет на Солунския университет, Негово Високопреосвещенство Порфирий, митрополит на Загреб и Любляна от Сръбската православна и др. Участие във форума взеха от почти всички български епархии.

ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове приключи своята работа и изготви документи, които ще бъдат изпратени до Поместните църкви. Основни проблеми, които отбеляза ІХ Междуправославна среща са: проявите на радикалния ислям; исканията на Ню Ейдж групите за завръщане към „езическите корени“ и окултизма; претенциите на LGBT обществата за легализиране на алтернативната сексуалност и произтичащите от нея отношения и форми на „брачно“ съжителство, детски осиновявания, образователни тенденции и пр.

Отбелязани бяха и фанатичният дух сред някои православни. Това са основно два полюса на религиозно мислене и поведение с околоправославен характер, които са еднакво неправилни и вредни:

– опазващият истината фундаментализъм (напр. той превръща календарния въпрос от канонико-литургически в догматически и на тази основа твърди, че в Поместните православни църкви, които празнуват по нов стил, няма Божия благодат и вечно спасение, и пр.);

– либералният фундаментализъм (напр. той признава и се опитва да налага „теорията на клоните“ – неправилното еклесиологично учение, че Църквата има няколко легитимни разклонения – Православие, дохалкидонско християнство, римо-католицизъм, протестантизъм; отрича неизменната ценност и валидност на Свещ. Писание и Свещ. Предание на Църквата, на църковните канони и светоотеческото наследство и мн. др.) Това са форми на псевдоправославие, от които православните християни трябва да се пазят.

На 25 септември 2016 г., ІХ среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове завърши със съборна св. Литургия в митрополитския храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, която бе оглавена от Неврокопския митрополит Серафим в нея съслужиха Сафийтски епископ Димитрий (Антиохийска патриаршия, Сирия), Врански епископ Пахомий (Сръбска православна църква), Карпасийски епископ Христофор (Кипърска архиепископия), Браницки епископ Григорий, Софийски викарий, и множество архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони от Поместните православни църкви – участници в срещата.

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...