Начало / Интервюта / мнения / Карпасийски еп. Христофор: „Съборността в църквата се изразява в единство в Тайнствата“

Карпасийски еп. Христофор: „Съборността в църквата се изразява в единство в Тайнствата“

dsc_7712„Съборността в Църквата се изразява в два уникални начина. Първият е единството във вярата, а вторият е единството в тайнствата и по-специално в св. Евхаристия.

Така че, когато имаме единство във вярата и единство в тайнствата, особено в тайнството на Евхаристията, стигаме до общение и единство с Главата на Църквата – Христос“, каза в словото си днес Карпасийският епископ Христофор от Кипърската архиепископия.

Епископ Христофор каза, че през последните няколко дни в Благоевград пребивават представители на почти всички православни страни и църкви, за да обсъдят как могат да съхранят това единство на вярата и единството в св. Тайнства от ересите и гибелните култове.

„И това правим, не защото православието се намира в опасност, а защото ние самите рискуваме да загубим православието и вярата и ако ние загубим православието т.е. вярата, която е завещана от апостолите, пророците и светиите рискуваме да загубим преди това единството си с Главата на църквата – Христос и да престанем да бъдем църква. Църквата е едно сигурно, безопасно място, което ни осигурява вечния живот на Небето“,

каза епископ Христофор.

Днес в Благоевград бе отслужена тържествена св. литургия, в която се включиха десетки духовници от Поместните православни църкви.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний критикува президента Радев, затова, че в делегацията при папа Франциск не бяха включени български духовници

Западно- и Средноевропейският митрополит отправи свои критики към Президента на страната Румен Радев. Поводът бе ...