Начало / Uncategorized / Руският патриарх за първи път ще отслужи Св. Литургия с жестомимичен превод

Руският патриарх за първи път ще отслужи Св. Литургия с жестомимичен превод

Tази неделя за първи път Руският патриарх и Московски митрополит Кирил ще отслужи Св. Литургия с жестомимичен превод в храм „Вси светии”. На нея ще присъстват миряни с увреден слух от цяла Русия.

Повод за първата патриаршеска литургия с жестомимичен превод е Международният ден на хора с увреден слух, който съвпада с 90-годишния юбилей на Всеруското общество на глухите.

Към настоящия момент 57 църковни общини в 53 града в Русия са ангажирани с помощ за глухите хора. През 2014 г. към синодалния Отдел по благотворителност на Руската православна църква е създаден Координационен център за работа с глухи, слепи и глухи и слабочуващи хора. Заедно с Всеруското общество на глухите той провежда курсове по жестомимичен език за свещенослужители, социални работници и доброволци. Благодарение на общата активна работа все по-често и хора с проблемен слух могат да участват пълноценно в богослужения.

На 23 септември в Москва бе представен и първият в Русия православен молитвеник за незрящи хора. Той е издаден в два варианта – адаптиран и пълен, като за отпечатването му е използван брайлов и плосък печат.

 

Превод: Нели Иванова

За Николина Александрова

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...