Начало / Uncategorized / Унищожени са над 20 църкви в Алепо

Унищожени са над 20 църкви в Алепо

В сирийския град Алепо са унищожени над 20 църкви. Това заяви заместник-председателя на Националната комисия на РФ по въпросите на ЮНЕСКО и Комисията за сътрудничеството между Русия и Сирия Александър Дзасохов, в предаване на телевизионния канал Русия-24.

„Това е един прекрасен град в Сирия, който е известен не само със своята архитектура, културни забележителности, но това е едно от местата, където винаги е присъствало християнството…“

Провежданата в Сирия, през последните пет години, война нанесе щети, които е трудно да бъдат изчислени: десетки хиляди души са убити, хиляди домове и промишлени съоръжения унищожени. Въпреки това, може би една от най-ужасните вреди е причинена на сирийските културни паметници и множество християнски църкви, които ислямистите разрушават с особена жестокост. Повечето от тези църкви никога няма да бъдат възстановени в първоначалния си вид.

От своя страна митрополит Иларион Волоколамски, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия заяви, че на първо място жертви на терора в Сирия са религиозните и етнически малцинства: „Когато изчезва силната политическа власт, на сцената идват най-недостойните, най-чудовищните ​​елементи на човешкото общество – тези, които извършват престъпления под прикритието на религиозни лозунги“.

 

За Николина Александрова

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...