Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: „Трябва да сме твърди и непоколебими във вярата“

Патриарх Неофит: „Трябва да сме твърди и непоколебими във вярата“

Негово Светейшество патриарх Неофит откри ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. Той приветства усилията на всички участници, в този и други пастирски форуми, да поучават и анализират, онези изопачени и пагубни  учения, които отклоняват хората от Истината и пътя на спасението, и погубват душите.

„Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина. По думите на Самия Спасител и на светите апостоли светът върви не към укрепяване във вярата, а към обезверяване (Лука 18:8), не към приемане на истината, а към все по-голямо отстъпление от нея (2 Сол. 2:3-12). Затова и светият апостол Павел ни призовава: „И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание“ (2 Сол. 2:15), като заръчва на всеки от нас: „Пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука“ (1 Тим. 6:20).

Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата…“

ІХ-тата Междуправославна среща ще се проведе от днес до 25 септември, като участие в нея ще вземат над 100 духовници, специалисти по превенция от религиозни секти от всички Поместните църкви.

Очаквайте живи включвания на нашата Фейсбук страница!Тук

За Николина Александрова

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...