Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: „Трябва да сме твърди и непоколебими във вярата“

Патриарх Неофит: „Трябва да сме твърди и непоколебими във вярата“

Негово Светейшество патриарх Неофит откри ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. Той приветства усилията на всички участници, в този и други пастирски форуми, да поучават и анализират, онези изопачени и пагубни  учения, които отклоняват хората от Истината и пътя на спасението, и погубват душите.

„Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина. По думите на Самия Спасител и на светите апостоли светът върви не към укрепяване във вярата, а към обезверяване (Лука 18:8), не към приемане на истината, а към все по-голямо отстъпление от нея (2 Сол. 2:3-12). Затова и светият апостол Павел ни призовава: „И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание“ (2 Сол. 2:15), като заръчва на всеки от нас: „Пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука“ (1 Тим. 6:20).

Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата…“

ІХ-тата Междуправославна среща ще се проведе от днес до 25 септември, като участие в нея ще вземат над 100 духовници, специалисти по превенция от религиозни секти от всички Поместните църкви.

Очаквайте живи включвания на нашата Фейсбук страница!Тук

За Николина Александрова

Виж още

Ангелите в Библията и Църковното предание – първата за тази година библейска беседа в ателие-книжарница Къща за птици

Значението на думата ангел е Божи вестител, пратеник. В християнството ангелите са свръхестествени разумни същества, ...