Начало / Uncategorized / Най-голямата древна църква в Родопите

Най-голямата древна църква в Родопите

Най-голямата раннохристиянска църква в Родопите, която бе разкрита при разкопки на Перперикон, вече е отворена за туристи. Тя се намира в южната част на крепостта и е с дължина 25 метра. За уникалната находка съобщи наскоро ръководителят на проучването проф. Николай Овчаров. Той отвори и гробница на висш християнски духовник непосредствено до олтара на базиликата. Гробът се различава от всички над 30 разкрити около храма. Той е покрит с дебели каменни плочи, а камерата е прецизно оформена в скалите, с добре изградена дренажна система за отвеждане на подпочвените води. Гробницата обаче е била празна. Според археолозите най-вероятната причина за това е високата киселинност на почвата, която е разградила костите. Другата версия е, че костите са били преместени в костница, отговаряща на високия сан на монаха. Освен гробницата, доказателство за това, че църквата е епископска, са и нейните размери. Базиликата е трикорабна и е широка 15 метра. Височината й е достигала 5-6 метра, а дължината – 31 метра.

Зидовете на постройката са дебели над 1 метър. Зидарията е суха, изградена от добре оформени каменни блокове, подобно на другите антични строежи. Подът е покрит с каменни и с керамични плочи.

Основната сграда e била с прекрасна колонада на два етажа, с галерия на втория етаж. Предполага се, че в западна посока най-вероятно има и втори притвор. Разгърнат е и двор, характерен за раннохристиянските църкви, с което общата дължина на базиликата надхвърля 40 метра. Не се изключва възможността катедралата да е на архиепископията, която е обслужвала доста населения в онези времена район. Археолозите цитират писмен документ на Цариградския патриарх, в който се нарежда на християните от Перперикон да изплащат пенсия на митрополита на град Филипи. Катедралната църква е съществувала до VII в., когато настъпва икономическа криза и упадък във Византия. Два века по-късно изоставената църква е била преустроена в по-малка. В този период храмът е еднокорабен с дължина около 20 метра. В ХII в. църквата е преправена за последно и размерът й се скъсява до 15 метра. През ХIV в. църквата е изоставена и районът се превръща в християнски некропол с 25 гробници, които тепърва ще бъдат проучени. Към момента около храма са разкрити 34 гроба от ХII–XIII век. В тях са намерени бронзови, сребърни и позлатени накити – наушници, обеци, гривни, апликации. Археологическите дейности продължават и през този месец.

12-13_per-3

Източник: http://stroitelstvoimoti.com/

За Николина Александрова

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...