Начало / Uncategorized / Еленът, Който спасява

Еленът, Който спасява

Св. Евстатий бил римски военачалник по времето на император Тит Флавий Веспасиан Траян. Той приема християнство, след като по време на лов, между рогата на преследвания от него елен, се появява образа на разпънатия Спасител, Той  му казал: „Плакида, защо преследваш Мен, Който искам твоето спасение?“. Като се върнал у дома, Евстатий приел св. Кръщение заедно със жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист.

Той прекарва живота си в благополучие, но скоро започват и изпитания, подобни на тези на праведния Йов, но Евстатий не изгубил вярата си. Скоро загубва цялото си богатство и измират всичките му слуги. Приятелите му го изоставят в нещастието. Евстатий приел това много тежко. Той заминава за Египет, и става обикновен работник за да прехранва семейството си. Тук обаче го сполетяват нови беди: разбойник отвлича жена му, а синовете му се изгубват в пустинята. Евстатий прекарва в Египет 15 години в мъки, лишения и труд и Бог го възнаграждава щедро за високите му добродетели.

Варвари застрашили столицата на империята Рим. Император Траян си спомня за бившия военачалник Плакида, който не веднъж отблъсква с успех враговете и заповядва да го открият за да му повери отново командването на войската. Евстатий е доведен в Рим, императорът го приема с почести и го назначава за главнокомандващ на римската войска.

Християнинът успешно отблъснал варварите и се завръща тържествено в Рим начело на римската армия. При това завръщане той открива своите синове сред римските войници, и жена си, която прислужвала във войската. Овчари спасили синовете му в пустинята и ги отгледали като свои деца, а съпругата му успяла да се спаси.

09-20_sv_evstatij_plakida

По време на празниците в чест на победата, новият император Адриан, който сменя на римския трон Траян, решава да извърши тържествено жертвоприношения. Поканеният на празненствата Евстатий отказва да принесе жертва на езическите богове и открито обявява, че е християнин. Императорът лишава Евстатий от военния му сан и осъжда военачалника и семейството да бъдат хвърлени на арената, за да бъдат разкъсани от лъвовете. За изумление на всички зверовете не докосват Евстатий, жена му и синовете му. Тогава Адриан заповядал християните да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ, в която те приемат мъченическата си смърт.

Светите мощи на тия великомъченици – Евстатий, жена му и синовете му, се намират в Рим, в църквата „Св. Евстатий“.

За Николина Александрова

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...