Начало / Uncategorized / Есен във Ватопедския манастир

Есен във Ватопедския манастир

Едно от най-големите и най-стари монашески средища на Атон е Ватопедският манастир. Основан е през 972- 985 година.Той заема второ място след Великата лавра „Свети Атанасий Атонски“.

Манастирът е разположен на хълм над Бяло море, от североизточната страна на Атонския полуостров. В 1749 година тук се открива прочутата Атонска академия, която давала образование в трудните за Гърция времена.

Главният храм на манастира е посветен на Пресвета Богородица, той е от X век, а фреските в него датират от XIV век. В манастира има 12 храма, а в околностите му – още 19. Камбанарията на манастира е от 1427 година, поради което се счита за най-старата в Света гора.

Библиотеката на Ватопед е най-богатата на Атон. В нея се пазят 37 хрисовула и над 1700 ръкописа (повечето на пергамент), някои от които са забележителни със своите илюстрации. Тук е знаменитият препис от Страбон на Птоломеевата география от II в.

Манастирът Ватопед е свързан и с цар Иван Асен II. Той обдарил манастира със села от Серска област и имоти от Халкидики. В съкровищницата на Ватопед освен Хрисовул на цар Иван Асен се пази и кръст на друг български владетел – Георги Тертер, дарен на манастира през XIII век.

Когато през 1987 г. сегашният игумен архимандрит Ефрем поел  управлението на обителта, той я заварил в окаяно състояние. В нея имало едва седем възрастни монаси. Двадесетина години по-късно, Ватопедското братство наброява над 90 монаси от различни страни по света: от Кипър, Гърция, САЩ, Бразилия, Румъния, Сърбия, Австралия, Франция, Русия. Сред тях е и старецът Йосиф исихаст.

Снимки: http://www.pemptousia.gr/

За Николина Александрова

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...