Начало / Новини / Почитаме мъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка Св. София

Почитаме мъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка Св. София

Днес почитаме паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка Св. София.  
Житието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им. 
Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.
Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.
Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
В столичния храм „Света София“ днес ще бъде отслужена тържествена св. литургия, на която ще присъства и патриарх Неофит. След това ще бъде отслужен тържествен водосвет пред цъквата „Св. София“ и официална церемония по издигане знамето на град София от 11.30 часа.
Имен ден празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо.

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...