Начало / Uncategorized / За самотния светец с кандилото

За самотния светец с кандилото

Свети Николай Мирликийски Чудотворец е епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе св. Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството. Той притежавал една от добродетелите – пазител на целомъдрието, за която авва Маркел Скитиоп казва, че „нищо не приближава към Бога, както целомъдрената и благородна чистота“. Светецът е и покровител на плаващите, дивен защитник на вярата и верните, умиротворител на враждуващите и освободител на пленниците и невинно осъдените. Св. Николай е също хранител на гладните.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя св.Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае затова, без нищо да очакваш от това.

 Храмът в края на 19 век след възрожденското му пристрояване с поствъзрожденската си камбанария, пред него покривите на църквата на преден план вдясно църквата "Света Петка Стара"

Храмът в края на 19 век след възрожденското му пристрояване с поствъзрожденската си камбанария, пред него покривите на църквата на преден план вдясно църквата „Света Петка Стара“

В чест на този дивен светец е построена една от най-старите църкви в София – църквата „Свети Николай Мирликийски-Чудотворец“, която се намира в центъра на града,на ул.Цар Калоян 8, срещу Софийската митрополия. Счита се ,че първоначалният храм е изграден от самия император Константин Велики.Построена е в началото на IV в. заедно с Дворцовия комплекс,предназначен за престоите на императора в антична Сердика,заемал днешния център на града,т.нар. „Константинов квартал“. По-късно,през средновековието (XIII в.) севастократор Калоян издигнал резиденцията си върху основите на Дворцовия комплекс и съградил нова църква върху основите на раннохристиянската. През вековете на османското робство църквата е била известна като „Св. Никола Големи”,сведение за това дава историкът пътешественик Стефан Герлах, посетил София през XVI в. През 1939 г. храмът приютява изгонените от руската църква духовници, след като съветското посолство ги обявява за белогвардейци.Сред тях е и св.Серафим Соболев.
На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София,оцелялата дотогава средновековна трикорабна базилика „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е напълно разрушена. Там, сред развалините й, остава да стърчи част от иконостаса, а на него – иконата с благия поглед на св. Николай. Пред иконата горяло кандило.

nikolaii-svСлед бомбардировките рухва един от най-ценните паметници в София, под руините остават не само свидетелствата за някогашното величие на София, изгубени са и едни от най-ценните икони на Тома Вишанов-Молера. Но ужасът на войната оставя след себе си една надежда-чудотворната икона на светеца. Пред иконата на св. Николай Мирликийски се молят вярващите за изцеление на физически и душевни недъзи, за помирение при вражда, за изцеление, помощ и небесна закрила при различни поводи. Безбройни са чудесата на светеца и на неговата икона, но трябва да пристъпим към нея с Вяра, Надежда и Любов.

Текст: Николина Александрова

Източници: https://www.24chasa.bg

http://www.pravoslavieto.com/

http://www.bg-patriarshia.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Спасяващата сила на вярата

Веднъж Христос влизал в гр. Йерихон. Един слепец, който просел пред градските порти, чул шума ...