Начало / Новини / Започват честванията по повод 200-та годишнина от рождението на Екзарх Антим

Започват честванията по повод 200-та годишнина от рождението на Екзарх Антим

Тази година се навършват се 200 години от рождението на Негово Блаженство Антим Първи – Видински митрополит, пръв екзарх на самостойната Българска църква, председател на Учредителното Народно събрание и на Първото Велико Народно събрание, духовник, държавник, политик, културно-просветен деец, общественик и патриот, който е роден в Лозенград през 1816 г.

По този повод във Видин, където е погребан великият българин и където се намира неговата гробница-мавзолей, осветена на 16 септември 1934 г., през цялата 2016 с различни инициативи се отбелязва тази годишнина.

По покана на Видинския митрополит Дометиан Българският патриарх Неофит ще вземе участие в празненствата, организирани от Видинска света митрополия. Патриарх Неофит ще оглави Съборната света Литургия на 16 септември в катедралния храм на Видин „Св. великомъченик Димитър Солунски“. След това Литийно шествие ще се отправи от катедралния храм до гробницата-мавзолей на Антим Първи, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена кратка панихида. Видинският митрополит Дометиан и Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесат слова за празника.

Предстоятелят на Българската православна църква ще пристигне в епархията още предния ден. Програмата за честванията предвижда посещение на патриарх Неофит на 15 септември на новостроящия се храм „Св. Дух“ в Монтана. За същия ден вечерта е предвидено тържествено връчване на почетен медал с лика на Антим Първи в салона на Художествена галерия „Никола Петров“, гр. Видин; Празничен концерт на Ансамбъл „Дунав“ в Драматичен театър – Видин в 19:00 ч и от 19:45 ч. – Празнична заря пред градския Драматичен театър.

В проявите на 15 и 16 септември ще участват митрополити и епископи на Българската православна църква, представители на други поместни православни църкви, гости и граждани на Видин.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Св. Възнесение“ с. Баница отправя покана

Покана на 19.10.2019г.в 9.00 храм Св. Възнесение с. Баница ще се отслужи  утрено богослужение, св. ...