Начало / Новини / Руската задгранична православна църква събира пари за бежанци

Руската задгранична православна църква събира пари за бежанци

Ню-Йоркският митрополит Иларион от Руската православна задгранична църква се е обърнал с молба за помощ на бежанците живеещи в Свето-Успенската Светогорска Лавра.

По думите на митрополита  много мирни граждани са били принудени да станат бежанци в Донецка област и да искат убежище в Успенската Светогорска Лавра, която винаги е била духовното сърце на Източна Украйна. „В момента се явява и център на милосърдие за цял Донбас“, се казва още в съобщението.  

От началото на боевете с благословението на игумена на манастира митрополит Арсений, в Лаврата са започнали да приемат и да помагат на мирни граждани, които са били подложени на опасност или са пострадали. В разгара на бойните действия в Лаврата са пребивавали повече от 1000 бежанци, много от които се хранят безплатно.

В момента в Лаврата има около 200 души, които по различни причини не могат да се върнат по домовете си. Това са майки с деца, инвалиди и хора, на които жилищата са напълно разрушени. В началото на войната помощите за Лаврата са били добри и финансови и с продукти, сега обаче монасите започват да изпитват затруднения.

Митрополит Иларион призовава за молитва към страдащите, както и предоставянето на материална помощ за пострадалите хора.

По информация на: www.pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...