Начало / Uncategorized / Опит за палеж на църквата „Христос Спасител“ в Косово

Опит за палеж на църквата „Христос Спасител“ в Косово

Незавършената катедрала „Христос Спасител“ в Прищина (Косово и Метохия) отново стана обект на атака от вандали. На 9 септември неизвестни лица счупили металната врата на храма и направили опит да го запалят.

Осъждайки нападението над храма, епископът на Рашко-Призренска епархия Теодосий заяви, че инцидентът е резултат от нежеланието на косовските власти да се съобразят с искането на Сръбската православна църква да се осигури постоянна защита на храма.

„Палеж в обект, принадлежащ на Сръбската православна църква в центъра на Прищина! За съжаление това показва, че в Косово и Метохия, нашите църкви не са достатъчна защитени. Вече два пъти сме поставяли метални порти на недовършената църква „Христос Спасител“, и двата пъти те са били разбивани…Два пъти сме се обръщали към министъра на вътрешните работи на Косово, така че пред храма беше поставен постоянен полицейски пост и двата пъти нападенията остават без отговор. Такова безотговорно поведение е в ущърб на всички жители на Косово и Метохия и не допринася за изграждането на доверие. „

За Николина Александрова

Виж още

Гласът на „Св. София“ (ВИДЕО)

Храмът-музей „Св. София“ в Истанбул ще бъде превърнат в джамия. Столетия обаче преди 1453 г. ...