Начало / Uncategorized / За езика, на който е говорил Иисус Христос

За езика, на който е говорил Иисус Христос

Арамейският език е всъщност група от езици в семитското езиково семейство. В древност, сирийците не са  формира единна нация и не са имали една държава, техният език, обаче, непрекъснато разширявал своята територия. Арамейският служи като „лингва франка“ (универсален език) в целия регион на Близкия Изток, измествайки използването на акадски в Асирия и Вавилон. На арамейски говорят пратеници и търговци в Юдея.

В елинистичната епоха и до арабското завладяване (VII век пр. Хр.) арамейският успешно се конкурира с гръцкият език, оставяйки след себе си всички други семитски езици в ролята на местни диалекти, а един от диалектите на  арамейския е говорил и Иисус Христос.

Арамейският се е съхранил в три града в Сирия. Това са Маалула, Джабадин и Баха.malloula_01

Маалула е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Жителите на града са едни от малкото по света, които говорят езика на Христос – арамейския. В превод името на града означава „вход“. Легендата разказва как покровителката на селището св. Текла се спасила от римляните, които я преследвали. Бягайки от римските войници, светицата, която била ученичка на самия апостол Павел, накарала планината да се разтвори, а под нозете ѝ бликнала вода.

През септември 2013 година в селището Маалула избухва кола-бомба и започва ожесточено сражение между правителствената армия на Сирия и представящите се за опозиция в страната, терористични групировки, като по този начин разрушават един от най- древните градове и едно от големите християнски средища в Близкия Изток.

Предлагаме ви сега да чуете част от песнопенията изпълнени на арамейски език от схиархимандрит Серафим Бит Хариби, който е асириец, служи в Грузия.

За Николина Александрова

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...