Начало / Новини / В петък посрещат дрехата на Св. Петка във Видин

В петък посрещат дрехата на Св. Петка във Видин

На 16 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в гр. Видин, ще бъде донесена дрехата на св. Петка Търновска. Дрехата, в която те било облечено тялото на светицата, ще бъде донесена в гр. Видин и ще бъде подарена на Видинска епархия, съобщават от митрополията.

Светинята ще бъде донесена във Видин от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сибиу-Румъния Лаврентий, по чието изрично ходатайство, Видин се сдобива с тази свещена реликва.  На 6 септември в гр. Сибиу, се проведе среща на делегация от Видинска света митрополия с митрополит Лаврентий, на която бе отправена молба за донасяне дрехата на св. Петка в старопрестолния Видин. Делегацията от Видин бе водена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

Тялото на св. Петка-Параскева Търновска, което се намира в гр. Яш – Румъния, бе преоблечено на 9 септември, в присъствието на г-н Ивайло Маринов, търговски аташе при Посолството на Р България в Букурещ – Румъния, за да бъде донесено във Видин, като дар на епархията по повод 200- годишнината от рождението на Българският Екзарх Антим Първи. По този повод, приканваме жителите и гостите на Видин, да вземат участие при посрещането на светинята, на 16 септември в 8:30 ч., в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин и да вземат участие в тържественото богослужение в памет на Антим Първи, което ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

За Ангел Карадаков

Виж още

Празникът на св. Йоан Нови в Румъния събра над 10 000 вярващи

Над 10 000 вярващи събра литийното шествие в румънския град Сучава по повод празника на ...