Начало / Новини / В петък посрещат дрехата на Св. Петка във Видин

В петък посрещат дрехата на Св. Петка във Видин

На 16 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в гр. Видин, ще бъде донесена дрехата на св. Петка Търновска. Дрехата, в която те било облечено тялото на светицата, ще бъде донесена в гр. Видин и ще бъде подарена на Видинска епархия, съобщават от митрополията.

Светинята ще бъде донесена във Видин от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сибиу-Румъния Лаврентий, по чието изрично ходатайство, Видин се сдобива с тази свещена реликва.  На 6 септември в гр. Сибиу, се проведе среща на делегация от Видинска света митрополия с митрополит Лаврентий, на която бе отправена молба за донасяне дрехата на св. Петка в старопрестолния Видин. Делегацията от Видин бе водена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

Тялото на св. Петка-Параскева Търновска, което се намира в гр. Яш – Румъния, бе преоблечено на 9 септември, в присъствието на г-н Ивайло Маринов, търговски аташе при Посолството на Р България в Букурещ – Румъния, за да бъде донесено във Видин, като дар на епархията по повод 200- годишнината от рождението на Българският Екзарх Антим Първи. По този повод, приканваме жителите и гостите на Видин, да вземат участие при посрещането на светинята, на 16 септември в 8:30 ч., в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин и да вземат участие в тържественото богослужение в памет на Антим Първи, което ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

За Ангел Карадаков

Виж още

Община Кърджали ще предостави безвъзмездно имот на Българската православна църква във Веселчане

Община Кърджали ще предостави безвъзмездно имот на Българската православна църква, на манастирския храм „Свети Йоан ...