Начало / Uncategorized / Мощите на св. Филотея Търновска ще пристигнат в Букурещ

Мощите на св. Филотея Търновска ще пристигнат в Букурещ

Празникът Въздвижение  на Светия Кръст Господен, тази година ще се отпразнува по-тържествено в Букурещ, Румъния. По случай празника е организирана богата програма, част от която е литийно шествие с чудотворните мощи на преп. Филотея

На 11 септември, в аулата на двореца „Кантакузино“ ще се открие дискусия на тема „Какво, колко и как ползваме музиката. На 13 септември, след 15.00 ч. от Куртя де Арджеш ще пристигнат мощите на света мъченица Филотея, които ще бъдат внесени в енорийската църква, от където по-късно ковчежето с мощите на св. Филотея и ковчежето с частица от Светия Господен Кръст ще бъдат пренесени през „Каля Викторией“ до парк „Николае Йорга“. Шествието ще завърши с музикален концерт с византийска музика, в изпълнение на мъжкия хор „Кантус Домини“.

Чудотворните мощи на преподобна Филотея били пренесени през ХIII век от Поливот в Търново, през времето на българския цар Калоян. След падането на Търново под османско иго (1393 г.) са пренесени във Видин.А по-късно ги взимат сърбите, а от сърбите – румънците. Сега те се намират в гр. Арджеш.

Житието на преп. Филотея, което е запазено досега, е съставено от св. Евтимий, патриарх Търновски. На българския патриарх дължим разпространението на култа към преп. Филотея и огромната почит към нетленните й мощи.

Превод: Явор Иванов

Източник: http://ziarullumina.ro/

За Николина Александрова

Виж още

Излезе четвъртият брой за 2023 г. на списание „Светодавец“

Скъпи приятели и читатели на списание “Светодавец”. Пред вас е новия четвърти брой за 2023 ...