Начало / Uncategorized / 5 любопитни факта за Рождество Богородично

5 любопитни факта за Рождество Богородично

Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква.

Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Анна – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица.

1 Рождество Богородично е първият голям празник от църквата година

09-08_rozdestvo_bogorodichno_nesebar_16v

Църковната година започва от 1/14 септември. Рождество Богородично е първият голям празник от църковната година, а Успение Богородично е последният.

Този празник е първото събитие, свързано с Евангелието. Възпоменава се в настъпващата нова църковна година.

На този ден, по думите на молитвата, „Бог престол свят на земле Себе предуготовал“, защото Светата Дева като станала Божия Майка, станала сякаш Божий престол на земята.

2 Коптите празнуват Рождество Богородично през месец май.

03-580x353

Християните, живеещи по юлианския календар, празнуват това събитието на 21септември, живеещите по григорианския на 08 септември. Но коптите са установени честването на Рождество Богородично на 09 май. Това се дължи на факта, че повсеместното празнуване на Рождество Богородично започва след V век. Коптските християни не признават решенията на Халкидонския събор (451г.), ето защо те празнуват независимо от целия християнски свят.

3 В Евангелието не се говори за Рождество Богородично.

02-580x394

Свещеното Писание е послание към света за идването на Христос. За Божията майка се казва малко – основно това, което е важно за нашето спасение. Останалата част от биографичните подробности научаваме от Свещеното Предание на Църквата. Историята на днешния празник и данни за живота на светите Йоаким и Анна са описани в първите седем глави  на Протоевангелие на  Яков, написана през втората половина на II – началото на III век.

4 На мястото, където се е родила Пресвета Богородица е построена и православна и католическа църква.

049

Според общоприетото предание, към което се придържат и православните и католиците, Дева Мария е родена в къщата на Йоаким и Анна, която е  била в североизточната част на Ерусалим, но точното местоположение на православните и католиците се посочва по различен начин. Тези места са раздалечени едно от друго от около 70 метра. Православните християни са построили  манастир, посветен  на св. Ана на първия етаж  е църквата „Рождество Богородично“, а под манастира има пещера, според преданието, част от къщата на Йоаким и Анна. Католиците построили базилика, посветена на св. Ана, където също има подземие.

5 Св. Богородица произхожда от пророчески, свещенически и царски род.

057

Света праведна Анна произхожда от Левиевото коляно, от рода на първосвещеника Аарон, св. Йоаким – от коляното на Юда, от рода на цар Дейвид. Така, че Богородица се явява потомък на двете основни, свещени за еврейската генеалогия линии в Св.Писание: царската и месианската  (цар Давид) и свещеническата ( Аарон). Те са обединени в Иисус Христос, като Той е Месия, Цар и Първосвещеник.

За Николина Александрова

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...