Начало / история / 131 г. от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

131 г. от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

България чества 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 година, България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава в пределите на Османската империя.

Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват и комитетите „Съединение”. През февруари 1885 година начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.
На 6 септември 1885 година в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно Княз Александър I Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. Днешният ден е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.

По повод празника Пловдивският митрополит Николай ще възглави молебен в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в гр. Пловдив, а от 20:30 часа ще започне тържествената заря-проверка на площад „Съединение” в Пловдив. Председателят на парламента Цецка Цачева и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на тържествената проверка (заря), с която ще бъде отбелязана 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Честит празник!

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...