Начало / история / 131 г. от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

131 г. от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

България чества 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 година, България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава в пределите на Османската империя.

Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват и комитетите „Съединение”. През февруари 1885 година начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.
На 6 септември 1885 година в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно Княз Александър I Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. Днешният ден е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.

По повод празника Пловдивският митрополит Николай ще възглави молебен в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в гр. Пловдив, а от 20:30 часа ще започне тържествената заря-проверка на площад „Съединение” в Пловдив. Председателят на парламента Цецка Цачева и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на тържествената проверка (заря), с която ще бъде отбелязана 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Честит празник!

За Ангел Карадаков

Виж още

238200010

Над 215 милиона християни днес са преследвани по целия свят

Мащабът на преследването на християните по света продължава да расте. Повече от 215 милиона християни ...