Начало / Uncategorized / Може ли да се лекува всичко?

Може ли да се лекува всичко?

Интервю с протойерей Максим Обухов, за това колко е опасна псевдомедицината.

Съществува цял арсенал от възможни средства, предлагани днес за рехабилитация и лечение на всички и всичко, много разнообразни, като „стари народни“ методи и „нови достижения“, под формата на различни добавки, хапчета чудо и практики за прочистване на аурата и събуждане на духовната сила, уринотерапия и зареждане на“ жива“ вода и така нататък, и така нататък. Защо понякога хората са по-склонни да се доверят на тези методи и техники, а не на лекари, клиники и болници? И защо псевдомедицината намира последователи и популяризатори, дори сред православните? Как е свързана с окултизма? Силният интерес към алтернативната медицина опасен ли е? И какво е нужно да се знае, за да не се „закачим“ за шарлатани? С тези въпроси, ние се обърнахме към протойерей Максим Обухов, лекар със светско образование.

– Ние всички знаем какво представлява конвенционалната медицина, тя ни е позната, и болницата, и амбулаторните клиники, лекари, които използват научно обосновани методи за лечение и лекарства. Но, освен тях днес са широко използвани и други алтернативни методи за лечение на заболявания. И тези, които ги предлагат и използват, също наричат ​​себе си „лекари“. Отец Максим, какви са знаците на  псевдомедицината?

– В продължение на много десетилетия медицината се основава на доказателства и е наука, и всички техники, използвани при лечение винаги трябва да бъдат научно обосновани. И методите, които са научно недоказани или такива, които са неефективни вече са ясни – смятат се за псевдомедицина.

Има няколко знака, чрез които могат да се разграничат псевдомедицината и истинската медицина.

И първият от тях е, че вие ​​няма да намерите в литературата никакво реално доказателство за ефективността на тези методи, обективни изследвания за това как те повлияват болестта, както и дали тя се лекува. Втората особеност – нещо като всеобхватен признак е, че „лечителите“ се наемат с  лечение на всичко. За какъвто и проблем да ви насочат към тях, те казват: „Ние можем да помогнем!“

И една от най-важните характеристики, които отличават псевдомедицината – тя е смес от научни данни с някои философски идеи, абстрактни понятия, емоционални нагласи. Нещо като овесена каша, псевдонаучна реторика, детайлност, изобилие от термини, които са неясни, тъмни изрази. Любимо понятие на псевдомедицинските секти е „духовната енергия.“ Тя се нарича по различен начин: аура, прана, жизнена сила … Това е един вид нематериална субстанция, която не е наблюдавана, не е изследвана. Никой не може да обясни какво е, никой не може да докаже съществуването й и никой не може да го отрече. Но се използва много активно при лечението.

Медицинските секти я използват като капан. Хората идват за изцеление, а се оказват в секта.

– Вие използвате думата „секта“. И как са свързани сектите и алтернативната медицина? И свързани ли са те?

– Ето как са свързани! Медицинските секти се ползват от този капан. Хората се интересуват от здравето си, идват за изцеление – и попадат в една секта. Има редица псевдомедицински секти с елементи на окултизъм, мистика… Да, това е същото като доктрината за „духовната енергия“, загадъчна и неразбираема. Тези секти предлагат, чрез своите методи лечение на заболявания и подобряване на здравето. А кой не иска да стане по-здрави, по-силни, които не искат да се чувства добре! И хората идват в тези секти. Мислят, че са при лечители, но в действителност са в религиозна или псевдорелигиозна организация.

– Какви методи използват те? Как въздействат на хората?

– За да обобщим опита от всички псевдоцелителни и  псевдомедицински култове и практики, то общото ще бъде намалено до едно – изобретяването в XX век на метода плацебо – употребата на фиктивни лекарства. Ако вземем, например: захар, глюкоза, креда и започнем да ги даваме на пациенти, като им казваме, че това е най-доброто лекарство и то ще им помогне, приблизително един на всеки трима ще каже: „да, това ми помогна“. Един на всеки трима! И наистина, у човек може да има чувството, че се чувства по-добре, че той се е възстановил. И ако това се използва заедно със специални психологически техники на внушение, въздействащи върху човешкото съзнание, тогава ефектът на плацебо може да бъде подобрен. Към тази психологически внушения, като правило, прибягват всички псевдомедицински култове. Те, преди всички трябва да повлияят на даден човек или да въздействат на вярата му, че помагат, да въздействат на съзнанието му, чрез специални термини, заклинания или че има нужда да се чете нещо по време на процедурата, да говорят монотонно … На човекът е даена една купчина литература, която той първо трябва да прочете, и едва след това да дойде на процедурата, и след това, тъй като той е убеден, процедурата може да помогне. В действителност, плацебо ефектът е задействана, човек временно да получите усещането, че е по-добре.

– Знаем, че много голям брой от случаите, в които хората са заблудени в тези практики, очаровани от тези методи, просто умират… Защо е толкова привлекателна псевдомедицината? Защо все така върви за ръка с брошури, филми за „лечители“?

– Защо един човек, очарован от псевдомедицината може да умре? Тъй губи време! Основната вреда от псевдомедицината е, че се пропуска ценно време за лечение на болестта. На човек е дадено плацебо в отделни опаковки – „заредена“ вода, под формата на някои хранителни добавки, уреди са биорезонансна терапия, няма значение. И той има една илюзия за облекчение, той чувства, че се лекува, но в действителност лицето губи време, болестта продължава да се развива, но диагнозата не се поставя, не получава лечение.

Причината за притегателната сила на псевдомедицината е в човешката психика: той иска чудо!

А причината за притегателната сила на псевдомедицината е в човешката психика: той иска чудо, вълшебство. Те са като божества. Търсещи озарение. И въпреки,че живеем в епоха,  в която има изумителни научни открития, когато хората могат да летят в космоса, когато сме усвоили свръхскоростта, когато в медицината има много нови, научно обосновани технологии, търсенето на шамани с дайрета, със  заклинания и отвари е останало на битово ниво и хората отиват при тези „целители“.

Следва…

Част 2 вижте тук

Превод: Николина Александрова

Източник: http://www.pravoslavie.ru/

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...