Начало / Uncategorized / Митрополит Николай: Бог да дари народа ни с мъдрост и сила, с която да преодолее времената на несигурност и страх

Митрополит Николай: Бог да дари народа ни с мъдрост и сила, с която да преодолее времената на несигурност и страх

Празнуваме 6-ти септември. Ден, в който всяка година православните християни, всечесният клир на Пловдивската епархия отправяме благодарствена молитва към Бога.

И тази година под сводовете на катедралния ни храм „Св. Успение Богородично“ сме се събрали, за да изпълним своя свещен дълг, преди всичко да благодарим на Бога, защото Господ ни призовава, преди всичко да се молим и за всичко да благодарим. Бог снизходи над българския народ, като ни дари светлината на богопознанието, която мракът не може обземе.

Да благодарим на Бога за тези 131 г. от съединението на народа ни. Господ ни каза да бъдем едно, но не само затова да благодарим, но и защото Бог е дал на народа ни единството. В този ден ние сме призовани с благодарност да си спомним за героите, защото Българската православна църква изгражда вечния духовен паметник и всякога насърчава да пребъде вечен споменът в благородната българска памет за всички отдали живота си за освобождението, независимостта и благоденствието на България. Отправяме взор към Бога и се молим Той да помогне на всички да преодолеят разногласията, противоречията, враждите, та всички в единство да продължим по пътя на живота, осъществявайки идеите и каузите на достойните герои на Съединението.

Бог да дари отечеството ни с мир, щастие и душевно спасение. На многая и благая лета!

Пловдивски митрополит Николай

Слово произнесено след благодарствения молебен отслужен в храм „Св. Успение Богородично“ по повод Съединението на България. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...