Начало / Интервюта / Митрополит Йоан: Църквата винаги е призовавала не към сляпа, а към разумна вяра

Митрополит Йоан: Църквата винаги е призовавала не към сляпа, а към разумна вяра

Учредено във вече далечната 1998 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, а през годините това събитие се установи като междуправославен форум за всички онези, които са избрали да посветят своето служение на Господа, на нелекото, но благословено поприще на църковната книжнина.

На всички вас – участници и гости на настоящето събитие е добре известно, че образователната функция на църквата е една от най-важните и смислово определящи аспекти от нейната мисия и присъствие в света. Противно на широко разпространения предразсъдък във всички епохи от историята си, Църквата е призовавала своите верни чада не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра. Към вяра неизменно придружена с разбиране за своя смисъл и своето съдържание.

И всички вие добре знаете, че във всяка епоха и всяко място Тя, която има за свой основател самия Христос – Словото на Отца, е раждала висока просветна и културна мисия давайки на човечеството едни от най-великите и със свише озарени умове. Известните и неизменно цитирани от нас Св. Отци, чийто творения завинаги ще обогатяват и озаряват съкровищницата на общочовешката и богочовешката мъдрост.

Верни на тази същност на Църквата, верни и на тези завети на нашите родители в Господа – отци и учители и ние днес, всеки според дадените му от Бога сили и способности предлагаме своите приноси към църковната просвета и книжнина, все по-пълното осъзнаване за великата тайна на благочестието. Към все по-пълния, разумен и изчерпателен отговор на и днес поставения от нашия Господ Иисус Христос: за кого ме мислят човеците?

И така доде всички достигнем, по думите на апостола, до единство на вярата и на прославянето на Сина Божи, до пълната възраст на Христовото съвършенство. Щастливи сме, че този форум на Православната книга, се провежда именно в престолната ни Варна. митрополия дала в лицето на своите архиереи, клирици и миряни високи образци на висока християнска духовност и високата църковна просвета. Епархия, в която и днес ревностно се проповядва словото на спасението, в която Господ всекидневно прибавя такива, които се спасяват.

През настоящата 2016 г. Седмицата на православната книга се провежда във важни за Православната църква в България юбилеи. 1070 г. от Успението на Св. Йоан Рилски Чудотворец, който юбилей тържествено бе отбелязан в Рилската св. обител на 18 август тази година и предстоящата за отбелязване 1100 г. от Успението на Св. Климент Охридски. Юбилеи, които са добър повод от една страна за равносметка на постигнатото и от друга за насърчение и още по-ревностно и усърдно служение на Бога и на неговата вечна истина открита ни по най-съвършен начин в Църквата в лицето на винаги присъстващия до нас и благославящ трудовете ни, наш Господ Иисус Христос.

На всички участници и гости в тазгодишната Седмица на Православната книга всесърдечно пожелавам: благословени от Бога слънчеви дни в слънчевата и гостоприемна Варна. Доброплодни срещи и дискусии в братска радост от взаимното общение, но над всичко това придобиване на ум Христов и апостолска ревност в апостолското дело на църковната просвета и култура.

Божието благословение и Неговата мир да бъдат с всички вас!

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Обръщение по повод откриването на Седмицата на православната книга – 2016 г., гр. Варна.

За Ангел Карадаков

Виж още

Пасхален брой на „Духовни полета“ – Празникът на празниците

Уважаеми зрители, в новия празничен брой на подкаста „Духовни полета“, по повод Възкресение Христово разговаряме ...