Начало / Uncategorized / Седмицата на православната книга започна в морската ни столица

Седмицата на православната книга започна в морската ни столица

Днес във Варна ще започне Седмицата на православната книга.  Настоящото издание ще се проведе във Варна от днес до 11 септември и е посветено на 1100-та годишнината от успението на св. Климент Охридски. Събитието ще бъде открито със слово на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан, в залата на Градската художествена галерия, от 18.00 часа. 

Проф. Валерий Алексеев от Русия ще представи новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Първата вечер ще завърши с представяне от 19.00 часа на книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди” от Анула Христова, редактор в Синодално издателство.

На 6 септември ще бъдат представени книгите „Опознай себе си (текстове по себепознание)” – автор св. Нектарий (Егински) от доц. Костадин Нушев, Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски”, „Посъветвай ме, отче!”, съвместно издание на Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил” и Издателска къща „Светигора”, Черногорска и Приморска Митрополия, Сръбска православна църква от протойерей Радомир Никчевич и свещеноиконом Василий Шаган.

В другите дни на Седмица на православната книга  ще бъдат представени автори, като проф. Георги Мандзаридис, проф. д-р Александър Омарчевски,  доц. д-р Светослав Риболов, проф. д-р Иван Христов, прот. проф. д-р Зоран Кръстич, доц. д-р Димитър Попмаринов, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Дарин Алексиев и др.

На 10 септември от 19 часа ще бъде представен и прожектиран документалният филм „За смисъла на човешкия живот” (2016). По сценарий на Бисер Божков, режисьор и оператор е Любомир Върбанов.

В досегашните издания на Седмицата на православната книга са участвали издатели и автори от Сърбия, Гърция, Черна Гора, Русия и Украйна.
Тази година организаторите са се насочили предимно към представянето на български автори и издатели, публицисти, богослови. Ще бъдат представени над 15 издания. Всеки ден от програмата ще има своя определена тема.

45d9ea737cf2d3d5f189b4ffdf7e815a

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...