Начало / Uncategorized / Седмицата на православната книга започна в морската ни столица

Седмицата на православната книга започна в морската ни столица

Днес във Варна ще започне Седмицата на православната книга.  Настоящото издание ще се проведе във Варна от днес до 11 септември и е посветено на 1100-та годишнината от успението на св. Климент Охридски. Събитието ще бъде открито със слово на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан, в залата на Градската художествена галерия, от 18.00 часа. 

Проф. Валерий Алексеев от Русия ще представи новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Първата вечер ще завърши с представяне от 19.00 часа на книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди” от Анула Христова, редактор в Синодално издателство.

На 6 септември ще бъдат представени книгите „Опознай себе си (текстове по себепознание)” – автор св. Нектарий (Егински) от доц. Костадин Нушев, Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски”, „Посъветвай ме, отче!”, съвместно издание на Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил” и Издателска къща „Светигора”, Черногорска и Приморска Митрополия, Сръбска православна църква от протойерей Радомир Никчевич и свещеноиконом Василий Шаган.

В другите дни на Седмица на православната книга  ще бъдат представени автори, като проф. Георги Мандзаридис, проф. д-р Александър Омарчевски,  доц. д-р Светослав Риболов, проф. д-р Иван Христов, прот. проф. д-р Зоран Кръстич, доц. д-р Димитър Попмаринов, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Дарин Алексиев и др.

На 10 септември от 19 часа ще бъде представен и прожектиран документалният филм „За смисъла на човешкия живот” (2016). По сценарий на Бисер Божков, режисьор и оператор е Любомир Върбанов.

В досегашните издания на Седмицата на православната книга са участвали издатели и автори от Сърбия, Гърция, Черна Гора, Русия и Украйна.
Тази година организаторите са се насочили предимно към представянето на български автори и издатели, публицисти, богослови. Ще бъдат представени над 15 издания. Всеки ден от програмата ще има своя определена тема.

45d9ea737cf2d3d5f189b4ffdf7e815a

За Николина Александрова

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...