Начало / Uncategorized / Историческа визита: Вселенският патриарх Вартоломей ще посети Хърватия

Историческа визита: Вселенският патриарх Вартоломей ще посети Хърватия

Вселенският патриарх  Вартоломей ще посети на 9 септември Загреб, Хърватия, където  ще открие научна конференция в Сръбската православна гимназия „Катерина Бранкович Кантакузина“. В конференцията ще вземат участие именити  специалисти в областта на проблема за страданието през двадесети век, както и  историци, социолози, теолози и други експерти от Полша, Русия, Румъния, Хърватска, Израел и Сърбия.

Вероятно патриарх Вартоломей, с епископи и участници в конференцията ще бъдат на посещение в района, в който е бил лагерът на смъртта Ясеновац. По-късно ще присъства на вечерното богослужение в храма „Св. пророк Илия“. В събота, 10-ти септември, Вселенският патриарх, в съслужение със Сръбския патриарх Ириней ще възглави службата за светите сръбски новомъченици, пострадали в концлагера Ясеновац. Тази година се отбелязват 75 години от страданието на светите мъченици. Участие ще вземат епископи и гости от Московската патриаршия, Полската православна църква и Румънската православна църква.

Концентрационният лагер „Ясеновац“ е най-големият концентрационен лагер в Независимата хърватска държава и окупирана Кралска Югославия по време на Втората световна война.

Лагерът е създаден през август 1941 г. и е затворен през април 1945 г. В Ясеновац са избити най-много сърби, които Анте Павелич смята за основния расов враг на Хърватия, заедно с евреите. Ясеновац е комплекс от пет по-малки лагера, простиращ се на 240 квадратни километра по бреговете на река Сава. Най-големият от тях е в Ясеновац, на около 100 километра югоизточно от Загреб. Комплексът включва също и голяма площ земя в Доня Градина на отсрещния бряг на река Сава, детски концентрационен лагер в Сисак на северозапад и женски концентрационен лагер в Стара Градишка на североизток. Около 20,000 деца на сърби, евреи и цигани са убити в Ясеновац. Усташите са затваряли в Ясеновац и румънци, украинци и словенци.

st_martyrs_jasenovac

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...