Начало / Uncategorized / „Св. Нектарий Егински е спасил живота на много пострадали от най-коварната болест“

„Св. Нектарий Егински е спасил живота на много пострадали от най-коварната болест“

Мощите на св. Нектарий Егински са донесени в България преди повече от 20 години. Пренесени са от Гърция от йеросхимонах Пахомий, тогавашен библиотекар на Зографския манастир в Света гора. В олтара на църквата е съхраняват частици от чудотворните мощи на св. Мина.

След като мощите на св. Нектарий пристигнали в Калофер, започнали да се случват и многобройни чудеса. Първоначално сестрите от Калоферския манастир получили покана от монахини в Лутраки да се поклонят пред мощите на свети Нектарий в манастира „Св. Троица“ на остров Егина. Манастирът е основан  от св. Нектарий и до смъртта си той е бил негов игумен. Когато си тръгвали, игуменката на „Св. Троица“ дарила калоферските монахини с 40 000 лв. С тях монахините издали 1000 броя на книжка за светеца, която разпратили по цяла България, за да научат повече хора за него. Преди известно време покривът на манастира в Калофер протекъл, монахините се помолили на светеца и скоро се появил човек, който ремонтирал и поддържал църквата в продължение на години, без да поиска и стотинка.

Множество вярващи са били изцелени при мощите на св. Нектарий Егински.

Един от най-ярките случаи е на 40-годишната Галина, която страда от рак на маточната шийка. За да я окуражи, възрастна съседка от Карлово й разкрила, че в Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ има мощи на свети Нектарий Егински, които са спасили много хора от болести. Галина започна да идва всяка седмица и да се моли. Скоро чудото станало – тя се излекувала. Върнала се в манастира да благодари. Монахините научили за страданията на Мариана Илийкова от Пловдив, когато дошла да благодари. Жената заболяла от нелечима автоимунна болест – системен лупус. Не можела да се движи, ходела с бастун, развила тежка анемия. Два пъти влизала в болница. На помощ й се притекъл свещеник, който й донесъл осветено масло от мощите на свети Нектарий.

Много млади семейства посещават манастира и молят светеца да ги дари с рожба, молят го и за помощ при раздори в семейството. Много често вярващите се връщат, за да благодарят.

Стотици идват в Калоферския манастир, за да молят за изцеление свети Нектарий. Повечето са болни от рак, защото светецът е спасил живота на много пострадали от най-коварната болест. Затова и Националният онкологичен институт в Белград носи името на св. Нектарий Егински, казва игуменката на манастира.

За Николина Александрова

Виж още

Празникът на св. Йоан Нови в Румъния събра над 10 000 вярващи

Над 10 000 вярващи събра литийното шествие в румънския град Сучава по повод празника на ...