Начало / Uncategorized / „Св. Нектарий Егински е спасил живота на много пострадали от най-коварната болест“

„Св. Нектарий Егински е спасил живота на много пострадали от най-коварната болест“

Мощите на св. Нектарий Егински са донесени в България преди повече от 20 години. Пренесени са от Гърция от йеросхимонах Пахомий, тогавашен библиотекар на Зографския манастир в Света гора. В олтара на църквата е съхраняват частици от чудотворните мощи на св. Мина.

След като мощите на св. Нектарий пристигнали в Калофер, започнали да се случват и многобройни чудеса. Първоначално сестрите от Калоферския манастир получили покана от монахини в Лутраки да се поклонят пред мощите на свети Нектарий в манастира „Св. Троица“ на остров Егина. Манастирът е основан  от св. Нектарий и до смъртта си той е бил негов игумен. Когато си тръгвали, игуменката на „Св. Троица“ дарила калоферските монахини с 40 000 лв. С тях монахините издали 1000 броя на книжка за светеца, която разпратили по цяла България, за да научат повече хора за него. Преди известно време покривът на манастира в Калофер протекъл, монахините се помолили на светеца и скоро се появил човек, който ремонтирал и поддържал църквата в продължение на години, без да поиска и стотинка.

Множество вярващи са били изцелени при мощите на св. Нектарий Егински.

Един от най-ярките случаи е на 40-годишната Галина, която страда от рак на маточната шийка. За да я окуражи, възрастна съседка от Карлово й разкрила, че в Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ има мощи на свети Нектарий Егински, които са спасили много хора от болести. Галина започна да идва всяка седмица и да се моли. Скоро чудото станало – тя се излекувала. Върнала се в манастира да благодари. Монахините научили за страданията на Мариана Илийкова от Пловдив, когато дошла да благодари. Жената заболяла от нелечима автоимунна болест – системен лупус. Не можела да се движи, ходела с бастун, развила тежка анемия. Два пъти влизала в болница. На помощ й се притекъл свещеник, който й донесъл осветено масло от мощите на свети Нектарий.

Много млади семейства посещават манастира и молят светеца да ги дари с рожба, молят го и за помощ при раздори в семейството. Много често вярващите се връщат, за да благодарят.

Стотици идват в Калоферския манастир, за да молят за изцеление свети Нектарий. Повечето са болни от рак, защото светецът е спасил живота на много пострадали от най-коварната болест. Затова и Националният онкологичен институт в Белград носи името на св. Нектарий Егински, казва игуменката на манастира.

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...