Начало / Новини / Варненският митрополит Йоан се срещна с премиера Бойко Борисов

Варненският митрополит Йоан се срещна с премиера Бойко Борисов

Днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се срещна с премиера Бойко Борисов. Митрополит Йоан и Борисов посетиха новостроящият се варненски храм „Св. Прокопий Варненски“, за който държавата е отпуснала 300 000 лева.

По думите на митрополит Йоан ремонтът в храма скоро трябва да приключи, като съвсем скоро ще се започне и облицовката на храма. Изготвен е проект за иконостас, а съвсем скоро и проектът по изографисването на новата църква. 

Ние сме особено благодарни, аз използвам случая, лично от свое име и от името на ръководството на Варненската и Великопреславска митрополия, лично на вас да благодаря за огромното съдействие и разбиране, и участие в живота на Св. Църква въобще. 300 000 лв. вие с решение на Министерския съвет се отпуснаха тази година и те са вече факт. Те са преведени в църковната сметка на митрополията за ремонтните работи  и за всичко онова, което превстои единствено и само за храма „Преп. Прокопий Варненски“,

каза митрополит Йоан на премиера Борисов. По думите му това, което се гради в морската ни столица се гради с помощта и на властимащите и най-вече с помощта на божия народ. Митрополит Йоан благодари и за ктиторството на две жени, които продали свой имот и всички стредства от продажбата дали за новостроящия се храм. Митрополитът каза още, че Варненската митрополия води добро сътрудничество и с градоначалника на Варна г-н Иван Портних, който за 3 години е превел 450 000 лв. 

Мисля си, че днес завърши нашия детски форум, който се състоя в СОК Камчия, който събра малките деца на Варна. Радвам се, че младежите са с вас и посетиха този храм. Днес е 11 Неделя след Петдесетница, желая ви успех и разум във всяко действие, та децата да останат в България,

каза още митрополит Йоан. Той каза още, че църковното ръководство не може да не благодари за даренията, които са оказани на Църквата от страна на държавата през последните години за ремонти и строежи на църкви и манастири у нас. Премиерът пък разказа на митрополит Йоан за посещенията, които е направил в Троянската св. обител, Басарбовския манастир и за новостроящата църква в Ловеч, която предстои да бъде изографисана. 

Вярата в Господ е нашето спасение. Християнските църкви за това са тук, за това и владиците всеки ден трябва да показват на хората правия път,

каза премиерът в отговор на въпрос: може ли вярата да възпитава младото поколение. Премиерът каза, че даренията, които се правят за Българската православна църква не са с цел реклама на ГЕРБ.

Това дали са за партийна цел дарените пари, може да го каже владиката. Дали веднъж му е поставена задача или му е намекнато за партийна цел. Моята и на колегите ми вярата в Бога е такава, че не бихме си го позволили и да си го помислим.

каза още премиерът. Повече може да видите във видеото по-долу. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...