Начало / Новини / Православните в Алепо се молят под обстрел

Православните в Алепо се молят под обстрел

Православните християни в Сирийския град Алепо посещават неделните и празнични богослужения, въпреки атаките на бунтовниците, пише Интерфакс.

„По време на атентатите загинаха 50 от енориашите на църквата ни. Всички се страхуваме от смъртта, но ако вярваме, тогава Господ ще ни помогне. В неделя ще видите, храмът е пълен…. дори и ако има атаки“,

разказва предстоятелят на храм „Св. Пророк Илия“ в Алепо, отец  Муса ал-Хеси пред телевизия Ren-TV.

В местната православна общност са намерили убежище на стотици хора. Към храма действа и хуманитарен център, като се оказва помощ на всички независимо дали са християни или не. Средно през годината в този център минават над 350 000 души. За нуждаещите се разпределят специални семейни комплекти, състоящи се от продукти за лична хигиена и лекарства. Такива помощи на ден получават по около 400 души.

Към църквата в Алепо работи и медицински център, чийто патрон е Св. Лука Кримски.

„Ние предлагаме безплатни медицински услуги. Сега имаме 28 лекари от различни специалности, като на ден обслужваме до 100 души, а годишно повече от 35 000. Работим с различни световни организации, като червения кръст  и полумесец“,

разказва монахиня Естир, която работи в центъра към храма.

На 25-ти август специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че ООН е готова да изпрати помощ на Алепо, веднага след като всички страни подкрепят 48-часова хуманитарна пауза, в която да бъде доставена хуманитарна помощ за всички бедстващи и пострадали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Концерт с православни песнопения ще се състои в столичния храм „Св. Параскева“

На 1 октомври в столичния храм „Св. Параскева“ ще се състои тържествен концерт с православни ...