Начало / Uncategorized / Египет прие закона, който улеснява изграждането на нови храмове

Египет прие закона, който улеснява изграждането на нови храмове

На 30 август Египетския парламент гласува промени в закона за строеж и възстановяване на християнски храмове. За промяната в закона гласуваха повече от две трети от членовете на парламента.

Съгласно новия закон управителите на провинции в Египет ще трябва да отговорят в срок от четири месеца, при искания за строителство на нови църкви от християнските общности. В случай на отказ, от страна на управителя, той трябва да мотивира своето решение, а общността ще има право да обжалва пред административния съд.

В новият закон се посочва, че „Размерите на църквата трябва да съответстват на броя на гражданите, принадлежащи към християнската общност. Трябва да се вземат под внимание и прираста на населението.“

Египетските медии съобщиха, че одобрението на закона се е провело в спокойна атмосфера и някои от членовете на парламента дори скандирали: „Да живеят кръстът и полумесецът!“

Въпреки това, новият закон продължава да бъде обект на сериозни критики от някои наблюдатели. Мнозина се опасяват, че неясните изрази биха позволили на местните власти да блокират строителството на нови сгради.

Според много египетски християни, въпреки недостатъците си новият закон е крачка напред.

За Николина Александрова

Виж още

Археолози разкриха тунел и стаи под църква на 1500 години в Истанбул

Археолози, които провеждат разкопки под руините на раннохристиянска църква, откриват подземни камери и тунел от ...