Начало / Новини / Малчугани събраха пари и ги дариха за ремонт на изгоряла църква

Малчугани събраха пари и ги дариха за ремонт на изгоряла църква

100 лв. това е сумата, която трима приятели успяха да съберат, за да подпомогнат ремонта на изгорялата църква в с. Ляски, гоцеделчевско. 

Любомир, Ангел, Росен и техният приятел Ради от Гоце Делчев събраха 100 лева, които искат да дарят за нещо полезно и добро. В края на ваканцията си четирите момчета, които живеят в квартала, известен като “12 конгрес”, решили с джобните си да купят топчета, които потопени във вода, увеличават многократно обема си и от тях се излюпват динозаври и други екзотични животни. Модерната това лято играчка продавали на свои връстници и така успели да съберат сумата, разказаха те пред в-к „Хроника“.

От майката на едно от децата разбрали, че в дарителски кутии из града се събират средства за ремонт на храмът в село Ляски, който изгоря през месец.

Припомняме, че на 25 май късо съединение подпали построената през 1994 година с доброволния труд на местните жители църква. Огънят нанесе сериозни щети, помещението за продажба на свещи бе изпепелено. Съсипани бяха стари и ценни икони, иконостасът и стенописите също са повредени, налага се спешната им реставрация.

9fadfbbbadf194913702ef6bd2b6ba65

Според експертна оценка за ремонта ще са необходими около 50 хиляди лева. „Община Хаджидимово ще поеме разходите за материалите за боядисването, ще плати и на бояджиите, каза още кметът. Миряните започнаха сами да правят кампания за набиране на средства, те са доволни, че и мюсюлмани се включват с каквото могат.

Малчуганите се надяват поне малко да подпомогнат възстановяването на изгорелия храм и така съвсем скоро жителите на с. Ляски да могат да се молят на Бога в ремонтирана църква.

DSCN0578-1024x768

Ангел, Росен и Ради

Снимка: в-к „Хроника“

За Ангел Карадаков

Виж още

Четиридесет дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския ...