Начало / Uncategorized / Египетските християни с надежда за отмяна на 160-годишен закон

Египетските християни с надежда за отмяна на 160-годишен закон

Днес мюсюлманите са изправени пред много трудности, но християните, в страни където мюсюлманите са мнозинство, също са изправени пред дискриминация. Много често ограниченията, които им се налагат са свързани със свободното изповядване на вярата им.

В 90-милионен Египет християните съставляват почти 10% от населението.  В страната по официални данни има едва 2869 църкви. Ограниченията при изграждане на нови църкви предлагат поглед върху състоянието на религиозните свободи в Египет.

В страната, където мюсюлманското население е мнозинство има 108,000 джамии- една джамия за около 750 мюсюлмани. Съответно- една църква за всеки 3,140 християни.

От близо 160 години в Египет действа закон, според който християните могат да построят или възстановят църква само, ако получат разрешение от местното мюсюлманско население, местните власти и султана(сега президента), църквата не може да бъде на по-малко от 340 фута от най-близката джамия. Църкви неможе да се изградят и в близост до училища, железопътни линии, правителствени сгради, държавни съоръжения, или между жилищни райони.

След 160 години християните в страната инат надежда, че този закон ще бъде променен. Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси увери, че до края на месец септември трябва да се приемат поправки в закона, които ще гарантират облекчения при строежът на църкви и в срок от една година ще бъдат възстановени разрушените или повредени, вече съществуващи.Припомняме, че през 2013 г., по време на гражданските размирици в Египет са разрушени 52 църкви, а 12 са били повредени.

Christiansegypt

Източник:

http://www.christianitytoday.com/

http://www.thearabweekly.com/

http://www.worldreligionnews.com/

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...