Начало / Новини / Първи фестивал на православната музика се проведе в Троянския манастир

Първи фестивал на православната музика се проведе в Троянския манастир

Троянският манастир „Успение Богородично“ беше домакин на първия фестивал на православната музика „Общение на живите“. Десетки хора от цялата страна се стекоха, за да се насладят на църковните песнопения на хорове от цялата страна и да съпреживеят красотата на музиката.

Мелодичността на православната музика, съчетана с красотата на Троянския манастир, за два дни се превърна в притегателна сила за много миряни и участници във фестивала.

За всеки човек тази музика носи различни послания и всеки я възприема по свой начин. Повечето хора я свързват с вярата и нуждата от нея.

Илиян Тодоров: Мисля, че целият ни народ има нужда от тази вяра, трябва да се върнем към нея. Позагубихме я последните години, последните десетилетия. Аз съм един от хората, който за себе си смята, че вястото ни е към вярата, за да потръгнем така, както искаме и както трябва.

Участници във фестивала определят православната музика, като музика, която освен като музика, най-близка до Бога, и като музика, носеща огромна духовна наслада.

Елияна Захариева: С тази музика ние се чувстваме изключително щастливи, защото тя носи едно изключително духовно удовлетворение. Огромно удовлетворение и радост.

Мая Кръстева: Тя те кара невярвайки – да вярваш. Тя те кара да летиш, кара те да се уединяваш, там израстваш. Когато пея и видя срещу себе си жена или човек, който плаче, получавам най-голямата удовлетворение.

Станка Пейкова: Мога да вляза тук в храма и да стоя с часове и да слушам такава музика.

Да се разкрие богатството на църковното песнопение е основната идея на фестивала. Както и да се създаде мир, спокойствие и радост в душите на гости и изпълнители.

Видеото може да видите тук.

Източник: БНТ

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...