Начало / Uncategorized / „Имам хиляди болести, но щом чух гласа на светогорец, всичките си отидоха…“

„Имам хиляди болести, но щом чух гласа на светогорец, всичките си отидоха…“

Във връзка с наскоро починалия йеромонах Тома Макриятатитис, Romfea.gr публикува свидетелска история във връзка със срещата на същия с преп. Порфирий Кавсокаливит.

Веднъж старецът Тома посетил преп. Порфирий в килията му в Милеси, за да вземе благословията му, докато се връщал от Атина на Света гора. Още щом блаженият старец Тома влязъл в килията на светеца и му казал кой е, старецът Порфирий му отвърнал с характерния си отличителен глас: „Скъпи ми Тома, имам хиляди болести и веднага, щом чух гласа на светогорец, всичките си отидоха…“ Трябва да се отбележи, че старецът Тома, след срещата си, разказал случилото се на едно свое духовно чадо, като наблегнал на това, че „старецът толкова обичал Градината на Богородица и отците на Света Гора, че само при гласа да светогорец ставал добре.“ Блаженопочившият старец Тома изпитваше силна любов към преп. Порфирий и винаги говореше с удивления за личността и дарованията му!

Молим те, приснопаметни Тома, възпявай от днес на небето Триединния Бог така, както облажаваше с псалмите си Богородица и светиите.

Превод: Асен Андонов

Източник: www.romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...