Начало / Новини / Днес честваме Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител. Спазва се строг пост

Днес честваме Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител. Спазва се строг пост

Измежду пророците св. Църква почита най-много св. Йоан Кръстител. Той е връзката между Стария и Новия Завет – последният пророк, подготвил иудеите за идването на Месия.

На 29 август се възпоменава неговата смърт. Както много други Христови последователи, така и св. Йоан бил убит, макар че не носел името християнин. Той е пострадал, защото проповядвал покаяние и спазване на Божиите заповеди. Такива като него трудно са могли да живеят през онези времена, защото беззаконието и жестокостта, срещу които са се борели, са намерили своето олицетворение сред управляващите.

Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, св. Йоан не се боял да брани строгата правда дори тогава, когато е можело да бъде подложен на опасност. Той не говорел за греховете изобщо, а е споменавал и конкретни имена – на онези, които поради положението си в обществото били пред очите на всички и поради това и развращавали народа, живеещ по примера на своите управници.

Проповядвайки през целия си живот покаяние и въздържание, св. Йоан Кръстител и чрез своята смърт продължава проповедта си – за истината и лъжата, за властниците и неудобните за тях хора, за безнравствения, разпуснат и разкошен живот, който не се спира пред нищо, дори и пред убийство. Учи ни, че трябва да се опитаме да не бъдем роби на парите и разкоша, защото богатството само по себе си не може да разврати човека; то може да послужи и за спасение, и за осъждане.

Днес се спазва така нареченият „строг пост“. Не се ядат храни, които съдържат в себе си дори растителна мазнина. Съществува и битува едно мнение, че не бивало да се консумират плодове и зеленчуци с червен цвят. Това не е в църковната традиция и всеки, който е решил да спазва поста в деня на Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител, може спокойно да консумира плодове и зеленчуци с червен, жълт, зелен, син и др. цвят. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба „Атон: Цветове на вярата“ се открива в София

Днес от 18:30 часа се открива изложбата „Атон: Цветове на вярата“ на Стратос Калафатис в ...