Начало / Uncategorized / За хората в безизходица и за Добрин, който твори доброта

За хората в безизходица и за Добрин, който твори доброта

Да подкрепяш сънародниците си, когато са изпаднали в най-тежко състояние. Да им подаваш ръка, когато отчаянието тропа на вратите им. Ще ви разкажем за един човек и неговите приятели, българин в чужбина. Той от над 20 години живее в Германия.

Мнозина от вас може би не познават Добрин Панайотов. Той е музикант, композитор и диригент, основател на музикални школи и хорове в Германия. Председател е и на настоятелството на българската православна църква „Света Петка Търновска” в баварския град Манхайм. Заедно със свои приятели и съмишленици от църквата подпомага българи, пристигнали за лечение в Германия.

„Занимаваме се с дарителска дейност от българската църква „Света Петка Търновска” в гр. Манхайм в Германия. Основана бе в града преди шест години. Обгрижваме болни пациенти,пратени от България за лечение в Университетската болница в Хайделберг. Пациентите са с много тежки болести-в повечето случаи с рак. Има и такива, на които българските лекари дават 2-3 месеца живот“, разказва Добрин. И може би името му само говори за неговия характер, защото казват, че не бил върнал никого отишъл при него за помощ.

„Ние от църквата ги поемаме, превеждаме, търсим квартира и работа на близките им. Изобщо помагаме в тежкия период на лечението, което понякога продължава с месеци“.

dobo

Най-много обаче помага на шуменци, понеже това му е и родния град. „Доста деца и възрастни хора от Шумен са били подпомогнати от нас през тези години. Сега съвсем наскоро, малкият Кристиян от Шумен, който имаше рак на костния мозък вече  е излекуван след 7-месечно лечение“. Сега пък той и съмишлениците му подкрепят 4-годишният Емил от Варна. Момчето, който има шуменски корени и страда от рак на ключицата. „Изключително тежка болест“, казва Панайотов.

Едно такова лечение струва над 200 000 евро и българският фонд за лечение на деца в чужбина осигурява тези средства. „Непрекъснато се грижим за болните и фамилиите- постоянно сме край тях, превеждаме, осигуряваме квартира и подкрепяме финансово“, казва Добрин и продължава като казва, че той, като „председател на настоятелството на българската църква „ Света Петка”  и главен организатор на тази дейност, защото запитванията и исканията за помощ идват при нас“.

Не само на шуменци помагат сънародниците ни в Германия. „Случва се да помагаме и при нещастни инциденти с българи, или пък за пренасяне на телата на починали в Германия сънародници, които искат да бъдат погребани в България. Има достатъчно информация за нас в сайтове, телефони и др. Помагаме на хората и така изпълняваме нашата социална роля, която би трябвало да има православната църква и в България“, казва Добрин.

Наесен българската ни общност в Манхайм очаква и своя енорийски свещеник. По думите на Добрин Панайотов той е завършил Богословие в Шуменския университет и ще бъде ръкоположен наесен. Хората, които са изпаднали в безизходица, на които отчаянието е потропало на вратата или пък са се обременили от тежките удари на живота могат да намерят помощта при Добрин и приятелите му в Германия, които стига да могат биха се откликнали.

Верни на българските си корени, но и обърнати към вярата съмишлениците са помогнали на десетки наши сънародници и вярват, че макар и малко правят света по-добър.

Хората са в безизходица и им трябва духовна помощ. Вдъхваме им надежда. Разбира се, че им предлагаме да отидат в църквата и да се помолят. Някои не бяха кръстени, направихме им кръщене,

казва Добрин и подчертава, че „когато се помолим заедно в църква, тази молитва е много силна. Даваме много силна надежда! През годините сме помогнали на десетки хора. Тези, които са се молили, са оживели“. 

Автор: Ангел Карадаков

Материалът е направен по интервю на Добрин Панайотов – тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...