Начало / 1070 г. от Успението на Св. Йоан Рилски / Св. Йоан Рилски се почита и от сънародниците ни в чужбина

Св. Йоан Рилски се почита и от сънародниците ни в чужбина

Заедно с вас обиколихме страната и посетихме различните манастири и храмове построени в чест на всебългарския светилник Йоан Рилски. Днес ще отидем до различните български църковни общини посветени на родния ни светец в Европа, Канада и Австралия. 

Лондон, Великобритания

aboutБългарската Източноправославна Църковна Община “Свети Иван Рилски” – Лондон е учредена на 1 март 1981 г., на 3 март 1982 г. е изпратен първия канонически свещеник от Светия Синод на БПЦ отец Тоско Казакин, а от 1986 до 1988 блаженопочившия Неврокопски Митрополит Натанаил, тогава Архимандрид. От 15 октомври 1988 г. отец Симеон Илиев обслужва църковните и духовни потребности на българите във Великобритания.

Лисабон, Португалия

98aa560e99c25a22fc6784fc78a8ae1aВ Португалия българската община посветена на Св. Йоан е създадена на 25 декември 2001 година. Повод за създаването на общината е преместването и преустройството на параклис от дома на Царица Иоанна в двора на българското посолство в гр. Лисабон, след нейната смърт. Основен инициатор за създаването на църковната община е архитект Николай Фиков, близък приятел на царицата и дългогодишен председател на Църковното настоятелство. От този момент до края на 2003 година през общината преминават няколко свещеника без да се задържат за дълго. От декември 2003 година с решение на Св. Синод на Българската православна църква и заповед на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон е назначен енорийски свещеник Гоце Христов. Богослуженията в параклиса станаха редовни и скоро започва да се формира евхаристийна общтност.

В богослуженията участваха не само български граждани, но и представители на други народности, като руснаци, украинци, молдованци и др. Участието на небългарски граждани и усложнената обстановка със сигурността на територията на посолството създаде известно напрежение, което доведе до временно прекъсване на богослуженията в параклиса за няколко месеца през лятото на 2005 година. След възобновяването на богослуженията през септември същата година ситуацията не се подобри, а продължи да се усложнява, което доведе до окончателно прекратяване на богослуженията през септември 2006 година. За няколко месеца бяхме приютени в руския храм, като заедно с руската община извършвахме богослуженията. След отправена молба към кардинал–патриарха на гр. Лисабон, любезно ни беше предоставен за безвъзмездно ползване храм „Nossa Senhora de Lapa” съвместно с католическата енория. Това ни създаваше известно неудобство, тъй като православното богослужение започваше много късно след приключването на католическото. Търсенето на самостоятелен храм продължи без прекъсване през цялото време. Междувременно през ноември 2007 година, след дългогодишни усилия на няколко църковни настоятелства, Църковната ни община получи регистрация по закона за религиозните лица в Португалия.

Благодарение на усилията на църковното настоятелство, тогавашния посланик г–н Иван Петров и тогавашния викарен епикоп на епархията Константийски епископ Антоний и разбира се добрата воля на католическата църква в Лисабон, църковната ни община получи самостоятелен храм за безвъзмездно ползване през февруари 2012 година. Храмът беше ремонтиран и обзаведен, съгласно православните традиции и на Петдесетница същата година беше офциално открит от епископ Антоний в присъствието и на тогавашния премиер г–н Бойко Борисов. От тогава до настоящия момент провеждаме богослуженията си в собствен храм и енорийският живот започва постепенно да се възстановява. Църковната ни община е многонационална и това само ни обогатява. Радваме се на постоянно изповядващи се и причастяващи се енориаши. Богослужението е огласено от църковния ни хор, съставен от професионални музиканти и богослови. Детското присъствие в храма е осезателно. Към храма функционира малка библиотека. Обикновинно два пъти годишно за Рождество Христово и за Пасха организираме концерти с участието на децата на църковната ни община, където те имат възможност да покажат какво са научили през годината.

Виена, Австрия

imageБългарската православна църковна община (БПЦО) „св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, е основана през 1967 г. Регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия на 19.05.1969 г. като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия Синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Обгрижва духовно повече от 10 хил. вярващи сънародници и приятели на Православието и на България.

Първата българска служба е отслужена на 25.12.1993 г., а на 24.04.1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския Митрополит СИМЕОН. Всеки неделен ден българската ни църква бива посещавана от около 60 – 80 вярващи сънародници или австрийски приятели на Православието и на България. На големи празници и по специални поводи тя бива посещавана от по 250 – 300 души, между които и видни личности на австрийските делови кръгове. Великденската служба бива посещавана от около 1500 души вярващи сънародници и австрийски приятели на Православието и на България. Това дава основание на църковното настоятелство да мисли в бъдеще за построяване на по-голям храм, към който да има непременно салони за културни прояви, за децата и младите хора, които ще са бъдещето на българската общност в Австрия, както и място за пренощуване на идващи от Родината или от австр. федерални провинции гости.

Атина, Гърция

12987949_10205162873745613_565231866_nХрамът е предоставен на общността ни от януари 2008, а на 09.03.2008 той отворя врати. В него се извършват редовни неделни богослужения. Два пъти в годината храмът празнува тържествено- в неделяна след 19 0ктомври (Денят на преп. Йоан Рилски) и в неделята преди 24 май, когато тържествено се отбелязва денят на славянската култура и писменост. По-малко тържество се прави за националния празник 3 март. Председател на църковното настоятелство и обслужващ свещеник е Архимандрит Атанасий(Султанов).

Сидни, Австралия

Българската църква общност „Свети Иван Рилски“ – Сидни, Австралия е основана на 4-ти април 1999 година. Името на общността – „Свети Иван Рилски“ е избрана при първоначалната среща на същата дата. Общността ни в Сидни е малка, състояща се предимно от млади, интелигентни хора.  Общността е създадена с цел да се обединят и да се организират всички православни българи.

Монреал, Канада

slujba_odim_s2Църквата  „Свети Иван Рилски“ е регистрирана на 20 август 2002 година  и е част от Българската православна църква в духовната юрисдикция на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия.  Днес църкавата „Свети Иван Рилски“ е както място за провеждане на богослужения, така и център за културни изяви и обществена дейност. В сградата на църквата се провеждат занятията на неделното детско училище „Свети Климент Охридски“, репетициите на детския хор и на групата за български народни танци към училището. Света литургия се отслужва всяка неделя от 10 часа, а също и в дните на съответните църковни празници. След неделната служба, можете да посетите благотворителното „Енорийско кафе”, което е повод за среща на приятели, нови запознанства, обсъждания и обмяна на идеи.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започнаха изграждането на нов храм в кюстендилското с.Четирци

С първа копка и полагане на основен камък, както е по канона,  започна изграждането на ...