Начало / Uncategorized / Вероучението съдейства за намаляване на агресията

Вероучението съдейства за намаляване на агресията

За предмета Вероучение и интереса на децата към него в разговор с Таня Христова, преподавател по Православие в Общински детски комплекс – Бургас:

– Г-жо Христова, какво се преподва по предмета Вероучение?

– По предмета Вероучение в училищата на територията на град Бургас преподаваме Стар и Нов завет. От Стария завет преподаваме за старозаветни праведници и въз основа на техния живот даваме пример на децата, които да послужат като един модел на поведение в техния живот. От Новия завет ние разказваме на децата и ги учим най-вече на най-важните господски богородични празници. Аз лично в своята преподавателска дейност изпозлвам мултимедийни средства, чрез които показвам на децата като презентация или клип, историята на даден празник, някакво събитие от земния живот на Исус Христос, на Света Богородица или на съответния светец.

– Какви са Вашите наблюдения, какво е най-интересно на децата?

– Ще дам пример с вчерашния си урок в 1-ви клас в ОУ „Георги Бенковски”на тема „Йона и голямата риба”. Беше им много интересно за това, което се е случило с този пророк. Темата беше за послушанието, да бъдат послушни на своите родители. Децата най-вече се спечатляват, когато самата тема е представена по много занимателен начин. Те много се вълнуват, когато им се разказва или когато съответната тема бъде представена нагледно.

– Какви са Вашите наблюдения, децата познават ли добре християнската религия, нейните ценности, норми и история?

– Да Ви кажа не всички деца са добре запознати. Казвам го съвсем откровено. Проявяват обаче много голям интерес. Особено учениците от 1-ви и 2-ри клас, т.е. по-малките. И в Библията е писано, че Господ много обича децата, защото те са много чисти по сърце и душа и колкото са по-малки, толкова са по-възприемчиви. Повече се впечатляват от това, което виждат и което им се разказва. Наистина има интерес, стига да има съдействие от страна на учителите, класните ръководители и родителите.

– Според Вас този интерес засилва ли се през годините?

– Да. Има голям интерес от страна на децата, стига да нямаме пречки от страна на класните ръководители. За родителите мога да кажа, че лично аз, с тези родители на деца, с които работя, срещам голяма съпричастност. Единични са бройките, при които да има някаква пречка. Не ми създават проблеми. Аз основно работя в ОУ „Георги Бенковски”. Наистина в това училище, със задоволство мога да кажа, че там има най-голям интерес за обучението по Религия и най-голямо съдействие от страна на директор, учители и родители.

– На колко деца преподавате?

– Ако кажа точна бройка ще излъжа. Преблизително на около 70-80 деца. Варират съответно.

– Казахте, че срещате пречки от страна на преподаватели? Защо и какви са те? Срещате ли други трудности?

– В ОУ „Георги Бенковски” не срещам пречки. Имах предвид като общуване с колеги. Основните пречки са свързани с това, че например ако в училищата има свободно избираеми предмети, ако даден класен ръководител е зает със съответен СИП и не може да вмести часовете порелигия и се пречи на този СИП, тогава вече се противопоставят. Лично аз обаче нямам подобен проблем.

– Можете ли да ни разкажете малко повече за историята на Вероучението?

– Мисля, че през април месец ще има конференция ще има в Русе, на която ще се обсъжда преподаването на Вероучение в цяла България. Там колеги ще обсъждат как протича обучението на територията на техния град. От 2008 г. се преподава Религия в бургаските училища. Отначало наистина бяха много повече, но на този етап, мисля, че около 36 учители работят и преподават в бургаски училища и детски градини към община Бургас. Към ОДК – Бургас сме ние и постоянно обменяме идеи и информация. Провеждаме и събирания, на които обсъждаме своите впечатления и опит.

– Защо в важно Вероучението за децата?

– Много е важно. На фона на днешната агресия и тези новини, с които постоянно ни заливат от телевизия и радио, за убийства, за побоища, много е важно, защото в Новия завет точно и ясно ни е представено новото учение, учение на любовта. В основата на Христовото учение е учението на любовта и ние точно това искаме да покажем на децата, с пример от земния живот на Исус Христос и на Дева Мария как трябва да постъпват, защото много простичко там са разкрити истините за поведението. Например, в личната ми практика и работа в училището, акцентирам точно на това какво е учил Исус Христос хората, особено малките деца, как те трябва да прилагат тези верови истини в своя живот. Обяснявам им го съвсем простичко, по един достъпен начин. Така се дава възможност да учим децата на добро, да им дадем норми на поведение. Поне мъничко да съдействаме за намаляване на агресията.

Интервюто води Петя Михова, агенция Фокус

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...