Начало / Uncategorized / Лечебен извор в олтара на църква в Странджа

Лечебен извор в олтара на църква в Странджа

В Голямобуковския манастир „Животоприемен източник“, а от някои наричан и „Света Петка“, се намира аязмо с лековита вода, то се намира в олтарната част. Водата помага при редица болести, а камбаната е дарена от чешкия учен д-р Петер Лехнер, който чува за необикновения извор, докато бил на ваканция. Водата го излекувала от тежко заболяване и той я дарил .

Преданията свързват името на манастира със св.  Григорий Синаит, преп.Теодосий Търновски, св.Ромил Видински, както и с цар Иван Александър.

Голямобуковският манастир „Св. Животоприемен източник“ е единственият манастир в Странджа планина, на около 4км. източно от село Голямо. Манастирът се намира на приблизително равни разстояния от селата Кирово, Тракийци, Граничар, Варовик и Богданово.

Според предания, манастирът е построен през 12 в. върху основите на древно светилище. Святото място е посочено при съновидение, в което се явила св. Богородица на Коста Янов от Голямо Буково. Коста Янов боледувал дълго и оздравял, след като послушал съвета на Божията майка и се измил с водата, която и сега блика от извора под манастирската черква. Някои автори предполагат, че през 13-14 в. по тези места се е намирал Парорийският манастир, средище на исихастите.

timthumb

Обителта представлява комплекс от църква и едноетажна жилищна сграда. Манастирската църква е трикорабна базилика, построена през 1876 г. В олтарната й част се намира аязмото „Живоприемний източник“, за което се смята, че е богато на минерали и лекува редица болести. На Светли петък, се отбелязва празникът на манастира – Живоприемен източник.

Манастирът е обявен за паметник на културата (през 1954 г.), като в момента е действащ мъжки манастир. Днес  светата обител се поддържа от йеромонах Евтимий, който от 20 години живее тук.

Източник: http://mitropolia.sliven.net/

За Николина Александрова

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...