Начало / Uncategorized / Пожелавам ви душата ви да вкуси Господ чрез молитвата

Пожелавам ви душата ви да вкуси Господ чрез молитвата

Скъпи християни,

Пожелавам доброто ви сърце да обикне горещо Христа и нашата Богородица. Това ще услади болката и трудностите ни в живота. Поради това всеки ден в молитвата си да казвате: „Христе мой, запази вярата ми и любовта ми в Тебе и нека, каквото и да ми се случи, никога да не се отдалечавам от Тебе.“

Да, скъпи християни, нека каквото и да ни се случи, през каквито и трудности да трябва да преминем, да не ни отклоняват от вярата в Бога. Ако нещо не се получи така, както ние сме искали, нека казваме: „А, това, което ми се случи, беше за добро.“

Молете се, скъпи християни! Добрият и възрастващ в Бога християнин се отличава по любовта си към молитвата. Но трябва да чувствате молитвата, да я изричате със сърцето си. Освен личната молитва, казвайте още и молитвите, отредени от нашата Църква, като например „Отче наш…“, „Богородице Дево…“ и др. Още, хубаво е всеки ден, та макар и понякога, било то сутрин или вечер преди лягане, да казвате „Символа на вярата“. На кратко той съдържа цялата ни вяра. За да бъде чута молитвата ни от Бога, трябва правилно да изповядваме вярата си, затова е нужно да казваме „Верую“-то. И нека да молим Богородица, скъпи братя християни, да ни запази непоколебими в нашата Православна вяра такава, каквато са ни я предали светите отци, без лъжите на икуменистите. Църквата ни е определила във вечерната молитва преди сън, която наричаме Повечерието, да казваме „Верую…“. И знаете ли защо? Защото сънят е предобраз на смъртта. Той е „една малка смърт“, както казва св. Козма Етолийски, така, както смъртта е „един голям сън“! И така, с мисълта за смъртта и за съня изричаме „Верую…“, за да може смъртта да ни свари в момент, в който сме изповядали нашата вяра. А това е нещо много силно, с което да можем да дадем добър отговор на Христос.

 И накрая, скъпи християни, препоръчвам във всеки един момент и час, наред с другите ви работи – дали ще вървите по пътя, или ще лежите в леглото си, да казвате онази кратичка молитва, състояща се от пет думи (така наречената „петсловна“ молитва). Това е молитвата „Господи, Иисусе Христе, помилуй ме“! Тази молитва е стара, изричала се е и по времето на Светите Апостоли, както свидетелства Новият завет. И тази молитва е изповед на вярата, защото, който изповядва Христос като „Господ“, бива приет от Бога. Който нарича Христос „Иисус“, Го изповядва като Човек. Т.е. изповядва, че Синът Божий, Бог, Който се е въплътил чрез Богородица, наистина е станал Човек и е приел името „Иисус“. И след назоваването на Този въплътен Син Божий, Иисус, казваме „Христос“.

С това наименования приемаме, че Синът Божий, макар да е бил истински Човек и да е възприел името „Иисус“, не е престанал да бъде Бог. Той е и съвършен Бог, и съвършен Човек. С една дума: „Христос“! „Христос“ означава „Богочовек“. И така, скъпи християни, виждате ли, „Господи, Иисусе Христе“ съдържа в себе си цялата наша вяра в Христос. Това е една кратка, но съвършена христология, която не се различава от триадологията.

Най-накрая, в тази малка молитва, за която ви говоря, „петословната“, стигаме и до себе си, изповядвайки със смирение, че сме грешни. Понеже няма какво друго да кажем на Христос за нашите грехове, молим: „Помилуй ме“. Не е необходимо да даваме обяснения или да се оправдаваме за нашите грехове. И така, „Ти, Който отхвърляш всяко оправдание“, о Христе, „ние, грешните, ти принасяме моление като на Владика: Помилуй ме“!

Скъпи християни, пожелавам ви от цялото си сърце душата ви да вкуси Господ чрез молитвата, което е най-сладкото нещо от всичко. Да! Не съществува нищо по-сладостно от молитвата. Тя е общение и съюз с Бога! Ако не почувстваме сладостта на молитвата, това ни показва, че не сме напреднали, че нещо в духовния ни живот не е наред. Да, няма как да успеем духовно без молитва, даже и да ви се струва, че вършите добри дела и т.н., дори да ви казвам, че съм Владика. Наистина се радвам и „завиждам“ на онези души, които обичат молитвата и чувстват нейната сладост, открадвайки време от другите неща, за да могат да извършват това спасително общение с Бога.

С много любов,

Митрополит на Гортина и Мегалополис Йеремия

 Превод: Асен Андонов

http://poimin.gr/

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...