Начало / Uncategorized / Патриарх Йоан Х:“Нека светът се събуди от своята летаргия“

Патриарх Йоан Х:“Нека светът се събуди от своята летаргия“

Патриарх Йоан Х призова да се прекратят гоненията срещу християни.

„Нека светът се събуди от своята летаргия“ – призова Негово Светейшество патриархът на Антиохия Йоан X и подкани световната общност да предприеме мерки за установяване на мир в Сирия и Близкия изток.

Предстоятелят на един от най-старите Поместни Православни църкви се обърна с призив, в края на своята визитата в Полската православна църква.

Православното население, в пределите на  Антиохийската патриаршия, в историята си е било подложено на много изпитания. И днес, по думите на Сава, митрополит на Варшава и цяла Полша, то е свидетел на преследването на християните от Сирия и целия Близък изток, а религиозният фанатизъм взема все по-голям брой жертви. За жертвите свидетелства и патриарх Йоан:

За повече от пет години ние, като християни, плащаме с живота на нашите децата, кървав дан на военното поле. Виждали сме ужас, който не е виждан от човешко око. Въпреки това, няма сила на света, която  да ни изгонят от земите ни и няма да се изтрие от съзнанието ни убеждението, че ние, християните, сме неразделна част от тази земя.“

Патриарх Йоан X призова света да се събуди от своята летаргия и да спаси това, което е останало в земите на Близкия изток. Това което се случва през последните години в региона, той нарича инвестиция в тероризма. Инвеститорите той не назова, но се подразбира, че това са всички, които  насърчават тероризма, чрез своите геополитически интереси. Патриархът призова за справяне с „раковото“ заболяване на тероризма и екстремизма, тъй като то е станало бич за целия свят. Европейците вече страдат от тази напаст.

Митрополитът на Варшава и цяла Полша се обърна към християните от Близкия изток с думите: „Ние сме с вас! Нашата молитва винаги е с вас…. Желаем на сирийския народ и всички в Близкия изтока много търпение сред изкушенията и Божията помощ в победата над всички изпитания на този народ. „

Митрополит Сава заяви, че причината за смъртта, преследването и гоненията на християни от Сирия и други страни в региона се дължи на духовната празнота на съвременното човечество. Размиване на основата на християнските ценности, което е довело до много кризи и техните решения не могат да се намерят без духовното възраждане, без Православието, което в продължение на векове пази Христовото учение.

Източник: http://sobor.by/

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...