Начало / Uncategorized / Животът без приятели е по-вреден от тютюнопушенето

Животът без приятели е по-вреден от тютюнопушенето

Експерти от Харвардския университет обясниха защо приятелството заема толкова важно място в живота ни, съобщава сайтът Православие .РУ

Известната руска пословица: „Имай сто приятели, а не сто рубли“ в интерпретацията на американските учени звучи по-различно. В Харвард учените провели проучване и стигнали до заключението, че липсата на приятели вреди на здравето, така както тютюнопушенето. Те намерили и обяснение за този феномен.

Оказва се, че причината се крие в протеина фибриноген – белтък,  който се намира в кръвта. Учените са анализирали кръвта на две групи хора – такива, които имат много приятели и познати и такива, които почти нямат. При изследването е установено, че нивото на протеина при хората без приятели е над 20%, същите резултати учените намират и при хората, които пушат.

Фактът, че фибриногенът може да предизвика образуването на кръвни съсиреци, но общуването с хора намалява стреса, а и с него и смъртоносния протеин. Според учените това е така, защото приятелството удължава живота.

И изхождайки от тази новина, няма как да не ви призовем, уважаеми читатели- общувайте с хората до вас, ценете ги, обичайте и уважавайте ги, защото това не само  ще е полезно за тялото ви, а и ще помогне да носите светлината на света. Така както ни и завеща Господ Иисус Христос.

Прочетете още:

За дружбата и най-добрия приятел – I част

За другарите в Деня на приятелството

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...