Начало / Uncategorized / За първи път ще се проведе фестивал на Православната музика в Троянския манастир

За първи път ще се проведе фестивал на Православната музика в Троянския манастир

Първият фестивал на православната музика „Общение на живите“ в Троянския манастир ще се проведе от 26 до 28 август 2016 година.
Проявата се организира по инициатива на дамския хор „Общение“ при Троянската света обител и е част от проекта „3С – Култура, творчество, промяна. Дневен ред на творческите градове” с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Троянския манастир „Успение Богородично“ и община Троян.

Организаторите имат надеждата и амбицията фестивалът „Общение на живите” да създаде уникален културен продукт, развиващ богатия културно-исторически и духовен ресурс на региона. С привличането на изявени хорове и певци както от страната, така и от други държави, ще бъде представено на местната общност и гостите богатството на православното песнопение.
Първите участници във фестивала са камерен хор „Средец“ – София, дамски хор „Благовестие“ при храма „Рождество на Пресвета Богородица“ – Поморие, църковен хор при храма „Успение нa Пресветa Богородицa“ – Ботевгрaд, представителен хор на Врачанската епархия „Св. Софроний епископ Врачански” – Враца, и хор „Общение“ при Троянския манастир.
Официалното откриване на събитието е на 27 август (събота) от 10.30 часа, когато е и първият фестивален концерт. Заключителният концерт е на следващия ден от 11 часа след Света Божествена литургия в манастирския храм.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника Успение Богородично

Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят „Успение на ...