Начало / Новини / 800-годишен храм отваря врати в Мелник

800-годишен храм отваря врати в Мелник

8-вековна църква отново ще приема миряни над Мелник. Жители на най-малкия ни град и свещеници успяха да възкресят храма от руините. Уникалната църква „Света Зона” ще е готова за своя храмов празник на 31 август и ще отвори врати за поклонниците от региона и страната.

„С подкрепата на Господ се справихме. Неврокопският митрополит Серафим ще оглави тържествената света литургия и ще отслужи обновление в празничния ден. Предната вечер ще направим литийно шествие с иконата на света Зона от храма до града. В Мелник ще се отслужи водосвет и пак ще се качим в църквата с иконата”,

разкри отец Николай, който служи тук. Негова е основната заслуга за ускоряването на ремонтните дейности на светата обител. Олтарът е почти сглобен, той бе измайсторен в Трявна. Иконите са подредени, районът наоколо е почистен. Църквата е част от някогашния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ („Св. Зона“) и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона. Построена е в началото на XIII век по заповед на деспот Алексий Слав.

Вдигната е върху недостъпно място, на километър и половина над населеното място, като част от крепостта на управника. За някогашния манастир и за тази църква има писмени данни още от 1220 година. Запазен е сигилият – дарствената грамота, издадена от деспот Слав. В нея манастирът се споменава като „деспотски и царски“. Той три пъти е разрушаван и изграждан отново. През миналия век от манастира останали само руини, но той е почитан като свято място.

„Положихме големи усилия да възкресим тази църква. Мелник ще има още един действащ храм”, казва отец Николай. И припомня, че някога тук е имало над 70 православни манастира и храмове, а туристите сравнявали Мелник с Ерусалим.

Източник: www.kmeta.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...