Начало / Uncategorized / 5-те най-отдалечени православни манастири

5-те най-отдалечени православни манастири

„Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница“, казва Блажени Августин и насърчава пътуването по света. Сега, за да последваме съветът на Блажени Августин, ще ви покажем пет от най-отдалечените православни манастири в света. 

Манастирът Острог, Черна гора

Най-популярното място за поклонение в Черна гора е изсеченият в скалите православен манастир Острог. Манастирът е основан през 17-ти век от митрополитът на Херцеговина – Василий, чиито мощи и до ден днешен се съхраняват в църквата и се смятат за чудотворни.

Светата обител, изградена в скала на 900 м надморска височина между Никшич и Подгорица в Черна гора, е смятана за земя на чудесата. Само през летните месеци – юли, август и септември, тук идват между 250 и 300 000 поклонници. А в деня на свети Василий, който се чества на 12 май, в манастира се събират от 10 до 20,000 души, тъй като тук се случват истински чудеса. Манастирът Острог е прочут на Балканите, заради многобройните изцеления на болни.

Метеора, Гърция

Метеора или „намиращ се между небето и земята“ е голям манастирски комплекс в Централна Гърция, включващ някога двадесет и четирите манастира, днес действащи са само шест. Построени са на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина. Манастирският комплекс възниква през 10-ти век.  Първоначално достъпът на жени е бил забранен, по подобие на Света Гора. Сега два от манастирите са женски. Първоначално, за да се изкачват или пренасят провизии монасите са използвали система от въжета, с която се е изкачвал само един монах. Този прототип на съвременния асансьор е действал чак до началото на 20-ти век, когато поради многото желаещи поклонници, гръцките власти прокарали спираловидни пътеки до всички запазени манастири. През 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Кожеозерският манастир, Русия

Манастирът е основан през 1500 г. и достъпът до него е изключително труден, защото до мястото няма никакви пътища. Ако искате все пак да посетите манастира, ще трябва да пътувате с влак, след това с камион, превозващ дървен материал и накрая да извървите последните 32 км пеша. Когато стигнете езерото Кожозеро трябва да запалите огън и да чакате лодката, която ще ви изпратят от другата страна. В манастира няма електричество или интернет, така че уведомете близките си къде отивате, преди да се запътите към Кожеозерския манастир.

4

Манастирът Панагия Сумела, Турция

Манастирът Сумела е една от многобройните древни християнски светини, намиращи се на територията на днешна Североизточна Турция (в областта Трапезунд или Трабзон), недалеч от Черно море и планината Арарат.

Той е изграден върху стръмни отвесни скали на около 1200 метра надморска височина над долината Алтъндере (Altındere), а около него растат внушителни черни борове.

Смята се, че манастирът е издигнат в чест на Пресвета Богородица през 386 г. по времето на император Теодосий I Велики (375 – 395) от монасите Варнава и Софроний. Те дошли по тези земи, носейки със себе си от Атон чудотворният Й образ, изрисуван от св. апостол и евангелист Лука.

Във сегашния си вид манастирът съществува от 14-ти век – период на разцвета на Трапезунската империя. През 1340 г. император Алексий III изцяло реконструирал и разширил манастира. Стенописите в основното помещение на манастира изобразяват императора, поемайки короната, поради което някои смятат, че тук е била извършена неговата коронация. Изградена била библиотека, много помещения, издигнати били защитни стени, както и няколко малки църкви около обителта. През 1916-1918 г. Русия завладяла областта Трапезунд и Сумела. Скоро след това, през 1923 г., местното гръцко население на Сумела е било изселено по решение на властите и манастирът е бил изоставен. От 2010 г. тук се служи Св. Литургия, веднъж в годината на празника Успение на Пресвета Богородица. Тази година беше забранена, по решение на властите.

Манастирът Свети Георги, Израел

Разположеният на западното крайбрежие на Палестина, християнският манастир Свети Георги е построен на висока отвесна скала и единственият начин да стигнете до него е по пешеходен мост през Вади Келт.

Началото на свещеното място е поставено от петима сирийски отшелници, които се събрали около пещерата, където днес е манастирът, през 420 г.сл.Хр. За основател на манастира през 5-и век се счита египетски монах на име Йоан от Тебес. През 7-и век персите нахлуват в района, унищожават манастира и убиват всичките 14 монаси в него. Построен е отново от кръстоносците през 1179 г., но е напуснат след изгонването им от Светите земи. Все пак, манастирът възкръсва, благодарение на усилията на гръцкия монах Калиникос, който успява да го възстанови между 1878-1901 г. Камбанарията е построена през 1952 г., а нов мост е построен през 2010 г. за удобство на посетителите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...