Начало / 1070 г. от Успението на Св. Йоан Рилски / Йеромонах Йоан: Свети Йоан Рилски е пример за нашия живот, образ, който можем да следваме

Йеромонах Йоан: Свети Йоан Рилски е пример за нашия живот, образ, който можем да следваме

Благодарение на нашите млади колеги от журналистическия клуб към Неврокопска св. митрополия – „Кандилце“, можем да почерпим повече интересни факти за св. Йоан Рилски и отношението му към децата, както и на малчуганите към него. Още за Руенския манастир, Св. Йоан и молитвата вижте в интервюто на Анна Кючукова с йеромонах Йоан от Руенския манастир*.

Благословете  отче, предстои празника на св. Йоан Рилски, разкажете ни повече.

– През тази година ще се навършат 1070 г. от успението на св. Йоан Рилски, който е починал на 18 август и тогава се чества неговото успение. Той е роден в с. Скрино, което се намира не далеч от нашия манастир. По-късно става монах в тази обител, поживява известно време и отива в Рила планина, където е открит като отшелник, живеещ заради Бога. Около него се събират множество братя, които по-късно построяват и днешния величествен Рилски манастир, посветен на св. Йоан.

 Трябва ли да обичаме св. Йоан ?

– Да, защото той ни е показал, как наистина трябва да се обича Бога ”.. от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и от всичкия си разум”(Мк.12:28-31). Той така Го е обикнал и жертвал всичко, за да покаже любовта си към Христос. Свети Йоан е пример за нашия живот, образ, който можем да следваме.

Помага ли св. Йоан на българския народ?

– Помага, за това хората са го нарекли чудотворец. Още в миналото, а и днес  Бог извършва много чу-деса по неговите молитви. Хората ходят при неговите мощи, за да просят това което искат в живота, било изцерение за себе си или свои близки или да се помолят за спасението на своите души.

 Помага ли на нас децата?

– Разбира се. Има един интересен случай от неговия живот, свързан с неговия племенник Лука. Той отишъл при него, преминавайки дълъг път, повече от 50 км от родното им с. Скрино до Рилската пустиня. Лука искал да живее при чичо си, като него, да бъде отшелник и св. Йоан Рилски дълго време го наставлявал. За съжаление бащата на момчето, не бил съгласен и отишъл да си го вземе. Но Бог взел детето при Себе Си и Лука сега се намира в небесата, там където по-късно и св. Йоан отишъл. Има икони на които те са заедно, изобразени като светци.

 Какъв ли е бил св. Йоан като дете?

– Според това което ни разказват неговите жития, той е бил добро, благочестиво и възпитано дете, бил послушен и уважавал  родителите си,  обичал да посещава  бого-служението  в църквата. Още от ранно детство той се се стремял да изпъл-нява християнските пове-ли и да бъде истински християнин.

– Идват ли много деца в манастира и за какво се молят?

– Идват и се молят за различни неща. Скоро имахме следния случай – едно дете се молеше да има свое братче или сестриче. Св. Йоан Рилски изпълни неговото желание, Бог им даде момиченце, което нарекоха Йоана, а ние го кръстихме. Наистина Бог изпълнява детските молитви по застъпничеството на светия чудотворец Йоан.

 Кога е построен манастира?

– Нашата света обител е построена още в дълбока древност, още по времето на св. Йоан Рилски той е съществувал. В едно от неговите жития се разказва, че той тук е станал монах. По-късно манастира западнал и преди 20 години започна отново неговото въздигане, а работите по възстановяването му продължават и сега.

 Трудно ли е служението Ви?

– Да, не е лесно да бъде човек монах. Нужно е много себеотрицание и саможертвеност, отричане от собствената воля и желания, а за това трябва много труд и усилия.

 На Вас св. Йоан помогнал ли ви е за нещо?

Разбира се, много пъти, вече престанах да ги броя, защото ми е помагал много пъти. Без неговата молитвена помощ би било невъзможно да живея тук.

 Какво бихте пожелали на  нас децата?

– Пожелавам ви, да бъдете като малкия Лука, племенника на св. Йоан, така да обикнете Господа, че да следвате Неговите светии и техните примери записани в житията.

Благодаря Ви, Благословете!

*Интервюто е направено преди празника на Св. Йоан Рилски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...