Начало / Uncategorized / ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА -“УТОЛИ МОЯ ПЕЧАЛ“

ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА -“УТОЛИ МОЯ ПЕЧАЛ“

Първата икона „Утоли моя печал“ е известна от XVII век и се намирала в Школов (Беларус), в храма „Възкресение Христово“. Тя е прославена от хората, благодарение на множеството чудеса, които са се случили чрез нея. Иконата е толкова почитана и търсена за поклонение от вярващите, че се наложило през XIX век да се издава изображението й на печатни листове. Въпреки, че изчезва след революцията, нейни копия все още биват запазени.

Типовете композиции на иконата, които познаваме днес са няколко вида. Пресвета Богородица се изобразява или обърната наляво, или надясно, а Младенецът седи на коленете на Своята Майка, или лежи в люлка, въпреки че тя е незабележима. Двупръстното положение на пръстите на десницата й , говори за древния произход на нейната иконография.

Най-старото копие, което ни е известно и е достигнало до нас е изографисано в средата на XVII век. То е дело на царски иконописци. Пазело се в храм „Св. Тихон Аматунтски“ в Москва. След разрушаването на църквата през първата половина на XIX век, иконата е спасена и преместена в храм „Възкресение на Словящия“, който храм днес е подворие на Йерусалимската Патриаршия. Той е известен още като „Св. Апостол Филип“.

Почитанието към иконата особено се засилва сред народа след жестоката чумна епидемия през втората половина на XVIII век.

За това, че иконата е чудотворна свидетелства и Преданието, свързано с нея. Разказва се за болярка от знатен род, която е парализирана от дълго време. Иконата й се явява на сън и й известява да се отправи незабавно към Москва в църквата „Св. Николай“. Въпреки, че това е нейното първо посещение в столицата, болярката веднага разпознава храма и след като е закарана до него, вътре, в камбанарията открива и чудотворната икона. След гореща коленопреклонна молитва, изпълнена с вяра и надежда, тя се изправя безпроблемно на крака.

В чест на иконата се учредява неин празник, който се чества на 25 януари.

Тази икона на Божията Майка се радва на почитта и любовта на Божия народ, а молитвите, които вярващите отправят към Пресвета Богородица чрез Нейната икона „Утоли моя печал“, са свързани с обръщането на сърцата на враговете ни и да се отстрани тяхната злоба и жестокосърдие. Също така се отправят молитви и за премахване болките и скръбта на нуждаещите се от духовна подкрепа.

 

 utoli

Автор: Свещеник Стефан Паликаров

За Божин Дончев

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...