Начало / чудеса / Св. Лука Войно-Ясенецки излекува двама души в Кипър

Св. Лука Войно-Ясенецки излекува двама души в Кипър

Чудо се случи в Кипър, съобщават от Кипърската архиепископия. Чудото се е случило по време на пренасянето на светите мощи на Св. Лука Кримски.

Светите мощи бяха донесени от Крим в Кипър за благословение на вярващите християни. Светинята пребивава на острова от 31 май до 14 юни. Митрополит Исая разказва в писмо до Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, че две седмици преди мощите на светията да тръгнат за Кипър, той се явил на една жена, на която разказал за болестта й, без тя още да знае за нея. Казал  й още, че ще я изцели, когато мощите му стигнат в с. Св. Варвара на 1 юни.

„Жената посетила лекар, който потвърдил болестта й. Жената скоро се изцелила“.

Вторият случай на чудо се случи с три годишно дете, което страда от левкемия.

„Баща му се опита безуспешно да намери подходящ донор за трансплантация на костен мозък. Родителите се помолиха на светеца и на следващия ден бе намерен подходящ донор“,

 казва в писмото си митрополит Исая.

1236494_665405456806089_2047949064_nАрхиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли се в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.

През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква свети Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.

За Ангел Карадаков

Виж още

За едно чудо на св. Порфирий Кавсокаливит

През пролетта на 1995 г. Елени Констандулаки от Ханя (о. Крит), завършила Белградския богословски факултет, ...