Начало / Uncategorized / Всецарицата, която ни предпазва от неправди и беди

Всецарицата, която ни предпазва от неправди и беди

Чудотворната икона на св. Богородица Всецарица датира от ХVII век. Тя се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира Ватопед. Небесната Царица  е изобразена тук седнала на царски трон и облечена с червена императорска багреница. От лявата ѝ страна е благославящият Младенец. От двете страни на трона стоят архангелите Михаил и Гавриил.

За силата на иконата свидетелства един разказ: Един младеж влязъл в храма и отивал да се поклони на иконата, но от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Иконата на св. Богородица Всецарица има способността и специалната благодат от Бога да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са множество случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона Всецарица.

Две копия на иконата Всецарица се намират в Москва от 90-те години на ХХ век . Множество свидетелства за изцеления на деца са изпращани в манастира Ватопед от Детския онкологичен център в Москва, както и разкази за случаи на изцеление от наркотична зависимост. От иконата нееднократни е изтичало и миро.

През 1997 г. в един от московските храмове влязла млада жена, съвсем незапозната с вярата. Тук я водела тежка скръб: нейната 8-годишна дъщеря била болна от рак на черния дроб.
Дните на момиченцето били преброени и отчаяната майка дошла в Божия храм, за да излее мъката си. Тук милостивият Господ я срещнал с една монахиня, която я посъветвала да се моли на иконата на св. Богородица Всецарица и да чете нейния акатист. Изпратила я в храма „Всички светии“, където се намирало копие на иконата, донесено наскоро от Атон. Посъветвала я всеки ден да помазват болното дете с осветен елей от иконата и често да го причастяват, а самите родители да постят, да се изповядат и да се венчаят.
Обнадеждена, майката изпълнила тези съвети. След 40 дни направените изследвания показали, че раковият тумор е напълно изчезнал и детето е оздравяло.

През 2006 г. копие на иконата е дарено от Атанасиос Спулис от гръцкия гр. Патра и след голямо литийно шествие, в което взимат участие шестима свещеници и много вярващи, иконата е внесена в храма „Св. Николай Чудотворец” в с. Желява. Отец Ганчо приема дарението на иконата за знак Божий. И чудесата на вярата не закъсняват. Мнозина научават за милостите на св. Богородица и сега всяка неделя храмът се радва на поклонници, някои дошли и от чужбина.
Чудесата пред иконата на св. Богородица Всецарица  не спират и в България. Една жена от София с диагноза рак, след три идвания в с. Желява, оздравява. В деня, в който научава това, й се обаждат от психиатричната болница в Курило, за да й кажат да отиде и да вземе дъщеря си, която също е абсолютно здрава.

Лиляна от столичния кв. Орландовци, също с раково заболяване, заявява писмено, че само силата на чудотворната икона  на Майката Божия Всецарица я е върнала към живота.

Брат и сестра пристигат чак от Холандия да търсят помощ от св. Богородица, според вярата си. Момчето страдало от рак на кожата и след молитва пред чудотворната  икона Всецарица получило изцеление.

От  2 май тази година копие на чудотворната икона, дарено от Света гора беше тържествено пренесена в Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, където завинаги ще бъде обект на свято преклонение.

Автор: Николина Александрова

image-1-1

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...